Dreptul muncii de Luminita Dima - Curs universitar

Dreptul muncii de Luminita Dima - Curs universitar
-15%
Preț: 67,92 lei
79,90 lei (-14,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 392
Categoria: General

DESCRIERE

Lucrarea propune explicarea contextuala a normelor juridice de dreptul muncii, legand cercetarea de problemele pe care le ridica aplicarea acestora.

Cursul propune o abordare inedita pentru mediul universitar romanesc, si anume faptul ca problematica in discutie este analizata din toate unghiurile posibile, cu ample referinte practice, punandu-se accent pe solutii pertinente si argumentate, dar si pe spetele relevante din practica judiciara nationala si internationala. Modul de sistematizare si aspectele de interdisciplinaritate permit o documentare completa asupra interpretarii si intelegerii materiei.

Raportul juridic de munca

Raportul de munca este un raport juridic in care partile nu sunt egale. Salariatul este subordonat patronului sau in exercitarea atributiilor specifice functiei ocupate fiind obligat sa indeplineasca ordinele de serviciu si fiind supus prerogativelor de directie, control si sanctionare ce apartin patronului in cadrul raportului juridic de subordonare. In aceste conditii, normele dreptului comun (dreptul civil) nu erau suficiente pentru a reglementa relatia de munca. Dimpotriva, uneori normele dreptului comun erau de natura a permite, chiar a incuraja abuzul patronal si exploatarea salariatului. A fost necesara o protectie legala suplimentara a salariatului pentru a reechilibra relatia de munca si a preveni abuzurile patronale care pot interveni in contextul raportului de subordonare. Din aceasta nevoie a aparut dreptul muncii ca ramura autonoma de drept.

Constituirea dreptului muncii ca o ramura distincta de drept este rezultatul unui proces indelungat. Aparitia si extinderea muncii salariate au determinat adoptarea unei legislatii corespunzatoare de protectie a salariatilor, considerati a fi partea slaba in cadrul unui raport de munca, iar diversificarea si amploarea relatiilor sociale de munca au dus la perfectionarea continua a acestei legislatii si la constituirea dreptului muncii ca ramura autonoma de drept.

Din cuprins

    munca si raporturile juridice de munca
    izvoarele si principiile dreptului muncii
    incheierea contractului individual de munca
    suspendarea contractului individual de munca
    modificarea contractului individual de munca
    incetarea contractului individual de munca
    timpul de munca si timpul de odihna
    salarizarea
    formarea profesionala a salariatilor
    sanatatea si securitatea in munca
    inspectia muncii
    raspunderea juridica
    conflictele individuale de munca si jurisdictia muncii
    raporturile colective de munca

Puncte forte

    explicare clara si concisa a notiunilor de dreptul muncii
    interpretare contextuala a normelor juridice referitoare la dreptul muncii prin exemple practice
    analiza detaliata a principalelor institutii care guverneaza raporturile individuale si colective de munca
    aspecte inedite din practica judiciara
    bogate referiri la legislatia europeana si internationala
    analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noul Cod civil
    prezentare interdisciplinara a materiei, in special cu referire la normele de procedura civila
    contine ultimele modificari legislative aduse in domeniu prin H. G. nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
    referinte bibliografice bogate
    cele mai recente Decizii ale Curtii Constitutionale de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate
    cele mai recente Decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii

Despre autor

Luminita Dima este conferentiar in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, fiind titular al cursurilor de Dreptul muncii. Dreptul Securitatii Sociale, Drept Social European. Avocat in cadrul Baroului Bucuresti, cu o bogata experienta in practica.

Nr. de pagini: 392
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.072 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.