Parintele Arsenie Boca la manastirea Prislop. In epoca tortionarilor comunisti 1948-1959

Parintele Arsenie Boca la manastirea Prislop. In epoca tortionarilor comunisti 1948-1959
Preț: 15,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2014
Categoria: Religie

DESCRIERE

Oamenii iti iarta orice, dar nu si sa le-o iei cu un pas inainte” (Parintele Arsenie BOCA)

Parintele Arsenie Boca (1910-1989), care ne-a aratat Cararea Imparatiei ca mod de viata ortodox, prin viata si activitatea sa, constituie un model de pastor de suflete, atribuindu-i-se de catre contemporanii sai calitati precum:„pictor de suflete dupa modelul Domnului nostru Iisus Hristos” (N. Crainic);„un calugar de reala valoare spirituala... care a dezvoltat o mare activitate pastorala, de rasunet adanc, atat in randurile taranimii, cat si ale intelectualilor... sute si mii de oameni venind sa-l asculte” (N. Crainic);„a reinviat, cu viata si cu propovaduirea, duhul Filocaliei in viata religioasa a poporului nostru” (D. Staniloae);„prin ceea ce a facut din sine si prin ceea ce propovaduieste este o vie restaurare a celui mai autentic duh ortodox...

Parintele Arsenie arata cat de mult se poate inflacara prin traire tot tezaurul dogmaticii si al disciplinei rasaritene” (D. Staniloae); un„fericit” (L. Blaga);„o lumina in viata” oamenilor,„un calugar ce practica rugaciunea inimii” (Principesa Ileana a Romaniei);„ar face mai multa treaba pe teren decat toti episcopii ortodocsi” (L. Barral);„el intruchipa atat duhul apostolilor crestini, cat si pe cel al marilor tribuni nationali romani. Privirea lui patrunzatoare intra in suflet, iar cuvintele lui alese cu grija trezeau la realitate constiinta indiferenta” (Victor Rosca);„un om de o vasta cultura, un predicator religios de o extraordinara putere de convingere, fiind in acelasi timp un mistic” (comisarul Filip Nicolae);„Azi manastirea Prislopului este cea mai cautata si cercetata din Ardeal si Banat si aceasta se datoreste numai faptului ca la aceasta manastire este staret parintele Arsenie de la Sambata, a carui faima de sfant incepe sa fie peste tot cunoscuta” (Paul Madincea -Imputernicitul Cultelor).

De asemenea, Parintele Arsenie este un model de pictor bisericesc care„si-a depasit maestrul [pe Costin Petrescu]” (pictorul si restauratorul Ion Grigorescu).

 

Cuprins

Parintele ARSENIE BOCA - MARELE PASTOR DE SUFLETE al Bisericii Ortodoxe Romane din secolul al XX-lea

I. SATUL copilariei, parintii, neamurile, scoala primara si liceul Avram Iancu din Brad (1910-1929)
II. Student la Academia Teologica din Sibiu (1929-1933) -„Incercari asupra vietii duhovnicesti”
III. Cinci ani la Academia de Arte Frumoase la clasa maestrului Costin Petrescu si audierea cursurilor de mistica ortodoxa tinute de Nichifor Crainic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1933-1938)

IV. Pelerin la Muntele Athos (1939) - randuiala duhovniceasca, mestesugul artei bizantine si manuscrisele Filocaliei

V. POLEIREA cu aur a icoanelor la Chisinau (1939)

VI. STARET la M-rea Brancoveanu Sambata de Sus (1940-1947) din Tara Fagarasului. Comunistii resping propunerea Patriarhiei Romane de a-l face episcop

VII. Duhovnic la Manastirea Prislop (1948-1959) din Tara Hategului in epoca tortionarilor comunisti
VIII. INITIATIVA de a picta biserica Prislopului, alungarea sa din manastire (14 mai 1959) si lichidarea personalului monahal in sapte serii din ordinul Securitatii

IX. PICTOR SABLONIST (1961-1967) si MUNCITOR SPECIALIST PICTOR (1967) la Atelierele PATRIARHIEI ROMANE, dar mai intai pictor bisericesc la Biserica Elefterie-Cotroceni din Bucuresti (1959-1960) si la Biserica din satul Bogata-Olteana (1960-1962)

X. DEMISIA de la Atelierele Patriarhiei Romane, incercarea de revenire in manastire si activitatea de la Biserica Draganescu (1967-1988) si Sinaia (1978-1989)

XI. MARELE PASTOR DE SUFLETE ARSENIE BOCA pleaca in viata de dincolo de mormant in ziua Sf. Cuv. Mucenic Stefan cel Nou (†28 noiembrie 1989)

XII. CURRICULUM VITAE al Parintelui Arsenie Boca sau o posibila anexa pentru viitorul dosar de canonizare

BIBLIOGRAFIE

Nr. de pagini: 216
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.