Pacte societare (Clauze, pacte, intelegeri intre asociatii societatilor comerciale)

Pacte societare (Clauze, pacte, intelegeri intre asociatii societatilor comerciale)
-15%
Preț: 21,25 lei
25,00 lei (-15%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

 „Cuvantul inainte” al volumului, pe care il redam in continuare, este semnat de reputatul specialist Gheorghe Buta.

 

Cartea beneficiaza de un blog (http://pactesocietare.wordpress.com/) in care sunt aduse la zi sursele bibliografice, noutatile legislative, fiind un forum de discutii in materia pactelor societare.Pactele (conventiile) dintre asociati reprezinta o manifestare a libertatii contractuale in materia societatilor comerciale. Societatile comerciale constituite din nevoia de a se asigura convergenta energiilor si resurselor individuale ale asociatilor– insuficiente pentru realizarea unui progres economic real– nu au inlocuit, nici macar prin adunarile generale care functioneaza in cadrul lor, ca modalitate de exprimare, rolul vointei asociatilor.

 
In vederea protejarii atat a interesului social cat si a intereselor lor particulare, individuale, asociatii din cadrul societatilor comerciale incheie, in mod obisnuit, conventii cu privire la anumite drepturi societare asupra carora pot sa dispuna.


Conventiile dintre asociati au deci o natura contractuala, cu toate consecintele care deriva dintr o asemenea calificare, intocmai ca si modalitate generala de infiintare a societatilor comerciale.
 

Fundamentul oricarei societati comerciale cu mai multi asociati este un act juridic colectiv, respectiv un contract, prin care mai multe persoane hotarasc sa se asocieze in vederea desfasurarii unei activitati comerciale si convin, printr un statut adaptat nevoilor lor si obiectivelor propuse, cu privire la modul in care inteleg sa organizeze atat relatiile dintre ele, ca membri ai respectivei entitati, cat si modul de functionare a societatii comerciale. Aceasta avand in vedere ca participarea in societate presupune respectarea unei discipline colective, care se regaseste in cateva concepte juridice bine cunoscute: affectatio societatis, principiul preeminentei interesului social, principiul egalitatii de statut juridic intre asociati si principiul majoritatii. Iar asociatii, prin intermediul unor pacte, clauze si intelegeri, tind sa creeze, pe parcursul derularii contractului de societate, o retea de contracte prin care imbogatesc sau restrang drepturile si obligatiile legale aferente calitatii de asociat.
 

In aceste conditii, contractul– ca expresie bivalenta, atat a libertatii cat si a constrangerii– ar putea da nastere unor tensiuni si chiar unui conflict intre interesul comun al asociatilor si interesele personale ale acestora sau ale unora dintre ei. Iar cand acest conflict nu poate fi stins sau aplanat de catre asociati, justitia este chemata ca, in baza dispozitiilor legale, dar si in temeiul prevederilor statutare si contractuale, sa il transeze.
 

Asociatii care fac parte dintr o societate comerciala a carei existenta insasi poate fi subiectul unor controverse sau chiar contestari, din interiorul sau exteriorul ei, trebuie sa inteleaga cat mai exact obiectivele pe care le pot atinge in cadrul acestei entitati, precum si drepturile pe care le pot exercita in calitate de membri ai acesteia.

 
Consideram ca, la aceasta necesara intelegere, prezenta monografie, in a doua sa editie, isi poate aduce o contributie importanta si utila. Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale reprezinta cadrul legal general referitor la constituirea, organizarea, functionarea si disparitia societatilor comerciale in Romania, o serie de legi si alte acte normative cu caracter special reglementand diferite tipuri“speciale” de societati comerciale, toate aceste prevederi completandu se, acolo unde este cazul, cu dispozitiile Codului comercial sau cele ale Codului civil. Dar, din vasta tematica a reglementarilor in materie de societati comerciale– care ar putea fi desemnata prin sintagma, insuficient cuprinzatoare, poate,“drept societar”– autorul prezentei monografii si a propus sa examineze si sa expuna numai aspectele privitoare la relatiile dintre asociati (inclusiv dintre viitorii asociati)“din momentul negocierii constituirii societatii comerciale sau a includerii unor noi asociati, prin modificarea actului constitutiv, pe parcursul existentei societatii”.


Autorul, prin modul de expunere si analiza a problematicii abordate, urmareste si reuseste sa demonstreze ca modificarile succesive realizate in materie,“au conferit, din ce in ce mai mult, un cadru benefic pentru acordurile/intelegerile dintre asociati”, posibilitatea asociatilor de a negocia, in diferitele etape ale constituirii si functionarii societatii comerciale, fiind o aplicare a principiului libertatii contractuale, in limitele impuse de legiuitor. Analizele privind problemele referitoare la regimul pactelor intre asociati, clauze, pacte, intelegeri cu caracter general si cele intre asociati la diferite tipuri de societati comerciale stabilirea sediului societatii si libertatea de stabilire in Uniunea Europeana si solutionarea litigiilor intre asociati prin arbitraj sunt temeinice, iar solutiile si aprecierile autorului privind aceste probleme sunt corecte si bine fundamentate, cu argument rezultand atat din reglementarea legala si cercetarile doctrinare cat si din jurisprudenta. In concluzie, prin analizele sistematice precise si documentate asupra temei propuse, prin solutiile date ca si prin informatia bibliografica si jurisprudentiala pe care o ofera, prezenta monografie se constituie intr un instrument de informare si de lucru util in primul rand pentru asociatii din societati comerciale si viitorii asociati in asemenea societati, dar si pentru aceia care, in activitatea de cercetare stiintifica sau in cea practica, sunt preocupati de problemele juridice ale societatilor comerciale.

 

 
Dr. Gheorghe BUTA Avocat Asociat– Musat& Asociatii

Despre autor

Daniel Mihail Sandru - Coordonator
Profesor in dreptul Uniunii Europene, Cercetator Senior si coordonator al Centrului de Studii de Drept European - Institutul de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane, redactor-sef al Revistei Romane de Drept European (Revista romana de Drept European, editata de Wolters Kluwer Romania).Anul publicarii: 2010
Pagini: 240
Editia: I

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.073 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.