Moldova pe coordonatele economiei planificate 1944-1965

Moldova pe coordonatele economiei planificate 1944-1965
-5%
Preț: 46,55 lei
49,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Categoria: Istorie

DESCRIERE

„Razboiul a pus intre paranteze drumul Moldovei spre dezvoltare si avea sa adanceasca si mai mult decalajele dintre provinciile istorice ale Romaniei. Judetele de la est de Carpati au dus greul celei de-a doua conflagratii mondiale. Doar zona Bucuresti-Ploiesti a fost la fel de afectata de razboi. Pe teritoriul Moldovei s-au dus lupte intense, iar jumatatea de la nord de Iasi a fost sub ocupatie sovietica mai bine de patru luni. Toate acestea au ingreunat refacerea postbelica si au intarit imaginea unei zone subdezvoltate si inapoiate. Razboiul a deschis un proces lung de transformare a Moldovei, care va capata o alta infatisare, platind insa cu propria identitate”.

”Astazi, o istorie a regimului comunist din Romania ar fi incompleta fara analize ale transformarilor sociale si economice suferite de societate in anii de dupa al Doilea Razboi Mondial. Prin dezvoltarea industriei grele, prin localizarea acesteia in urma unor decizii mai mult sau mai putin arbitrare, noua putere, instaurata de jure in 1948, a produs mutatii majore pe harta economica si urbana a tarii. Confiscand ideea de modernizare, pe fondul unui anumit esec inregistrat de guvernele interbelice, liderii comunisti au declansat un proces intens de schimbari institutionale si sociale, comparat de unii istorici cu ceea ce s-a intamplat in Uniunea Sovietica in anii ’30.”

***

”Valoarea unei cercetari stiintifice este apreciata si dupa felul cum aceasta pune noi intrebari deschizand astfel noi perspective cercetarii. In orice caz lucrarea istoricului Alexandru D. Aioanei schiteaza calea pentru viitoare studii asupra diferitelor interconectari care pot fi culturale, politice, economice, religioase, sociale si de drept. Pot fi aci luate in considerare si relatiile dintre diferite regiuni.”

Hans-Christian Maner


Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 555
Format: 17x24

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.084 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.