Mihai Iordache, Lumina Invierii. Spiritualitatea Sfintelor Pasti

Mihai Iordache, Lumina Invierii. Spiritualitatea Sfintelor Pasti
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 382
Format: 14.5X20.5 cm
Categoria: Religie

DESCRIERE

In trairea si viata Bisericii, Invierea lui Hristos este evenimentul central al istoriei, care lumineaza „din interior” toate fapturile, de la om pana la intreaga creatie, inaltandu-le la un nivel superior de existenta.

Prin spiritualitatea Invierii, ca o marturisire de credinta si ca o abordare stiintifica a problematicii, dorim sa expunem si sa argumentam doua lucruri fundamentale pentru viata omului: in primul rand, in Duminica Sfintelor Pasti si in fiecare duminica sarbatorim si traim nu doar Invierea Mantuitorului Hristos, ci si invierea noastra personala, iar in al doilea rand, invierea fiecaruia dintre noi trebuie sa se realizeze acum, in prezent, in timpul vietii noastre. Dupa cuvintele Mantuitorului Hristos, ale Sf. Apostol Pavel, ale Sf. Ioan Gura de Aur si ale altor Sfinti Parinti, invierea noastra, in special, a sufletului nostru, trebuie sa aiba loc inca din aceasta viata, urmand ca la sfarsitul veacurilor ea sa fie completata de invierea trupului nostru induhovnicit.

Din acest motiv, Biserica, prin invatatura si slujirea ei, atunci cand se refera la Invierea Domnului foloseste cuvantul „Paste” (trecere), in special, in forma sa de plural „Pasti”, de exemplu, „Sfintele Pasti”, „Duminica Sfintelor Pasti”, „sarbatoarea Sfintelor Pasti”, „slujba Sfintelor Pasti” etc, deoarece sarbatorim si traim doua invieri: Invierea Domnului si invierea oamenilor. In Invierea lui Hristos este cuprinsa si invierea noastra, iar Invierea Domnului devine izvor si fundament al invierii si al vietii noastre.

Chiar daca lucrul intens la realizarea acestei carti a fost facut in ultimii ani de zile, mai ales in ceea ce priveste caracterul ei stiintific, preocuparea cu tema invierii a inceput cu foarte mult timp inainte, inca din vremea studiilor de teologie. La inceput, a aparut intrebarea: „de ce cantam «veniti sa bem bautura noua, nu din piatra stearpa facuta cu minuni, ci din izvorul nestricaciunii, cel izvorat din mormantul lui Hristos»”? Treptat, invatatura si trairea Bisericii a lamurit si transfigurat aceasta interogatie umana, deoarece „acum toate s-au umplut de lumina: si cerul si pamantul si cele de dedesubt”. In Canonul Invierii, descoperim unul dintre cele mai frumoase adevaruri de credinta: „praznuim omorarea mortii, sfaramarea iadului si inceputul altei vieti, vesnice”.

De aici invatam ca invierea trebuie sa devina un modus vivendi, ceva firesc, natural, pe linia omenesc – dumnezeiesc, pornind de la slabiciunile firii si urcand spre orizonturile harului si ale luminii, spre Persoana vie si reala a Mantuitorului Iisus Hristos, fara de care nu ar trebui sa concepem viata, indiferent de felul sau conditiile ei.

Prin prezenta, lumina si eficienta ei, Invierea Domnului are puterea de a ne ajuta in lupta noastra cu pacatele, cu neputintele si cu patimile si de a ne sprijini in infaptuirea binelui si in cultivarea si lucrarea virtutilor, adica de a inainta spre asemanarea cu Dumnezeu.

Lucrarea de fata, Lumina Invierii. Spiritualitatea Sfintelor Pasti, se doreste a fi o cercetare teologica si spirituala a felului in care se cuvine sa traim si sa simtim Invierea lui Hristos, ca un „model” si ca un „inceput” al invierii noastre.

Autorul

 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.073 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.