Matematica pentru activitati optionale. Gimnaziu. Editia a III-a

Matematica pentru activitati optionale. Gimnaziu. Editia a III-a
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2021
Categoria: Generalitati

DESCRIERE

Ne-am propus sa elaboram o lucrare diferita de celelalte culegeri de probleme care „parcurg“, din abundenta, fiecare scoala a teritoriului „dulcei“ Romanii. Dorinta de a ne recrea, prin punerea in valoare a perspicacitatii este in firea fiecarei persoane. Destinata antrenamentului gandirii matematice al marelui public, prezenta carte contine probleme a caror rezolvare cer ingeniozitate, spirit de observatie, perspicacitate. In primul rand dorim sa ne adresam unui segment mare de pasionati de matematica, indiferent de varsta si de nivelul de pregatire si de intelegere a cititorului.

Elevii dotati cu preocupari deosebite pentru studiul matematicii trebuie sa descopere ca, dincolo de aprofundarea unor metode mai mult sau mai putin sofisticate de abordare a unor probleme, este necesara si formarea unor deprinderi de a rezolva probleme distractive si recreative, care solicita multa inventivitate si creativitate, ele se pot dezvolta si amplifica prin antrenamente speciale continue. Speram ca multi se vor simti ispititi sa-si verifice gandirea si sa-si imbogateasca cunostintele cu ajutorul unei asemenea carti.

Ca si intr-o bibliografie de literatura, selectarea din numeroasele probleme existente a unui volum restrans e o chestiune de „bun simt“. Trebuie sa ne gandim in principal la gusturile elevilor, principalii utilizatori.

In acelasi timp am fost condusi de dorinta de a ridica „gradul de utilitate“, de a o face interesanta. Dorim ca lucrarea sa fie eficienta colegului nostru profesorul de matematica cu preocupari deosebite in desfasurarea optima a activitatilor optionale, introduse recent in planul de invatamant, ce vor avea o pondere insemnata in procesul de integrare in invatamantul european, prin a descoperi sau improspata unele mijloace nebanuite de a ilustra notiuni sub o forma accesibila si atractiva, de a depista idei folositoare pentru activitatea diferentiata cu elevi.

CUPRINS

Tema 1. Ce stim despre numere?
Tema 2. Reconstituiri de operatii
Tema 3. Metoda reducerii la absurd
Tema 4. Principiul cutiei (Dirichlet)
Tema 5. Principiul paritatii
Tema 6. Atentie la lectura!
Tema 7. Labirinturi matematice
Tema 8. Ce numar se potriveste?
Tema 9. Dovediti-va istetimea!
Tema 10. Aritmetica chibriturilor
Tema 11. Geometria chibriturilor
Tema 12. Probleme cu arii, volume si perimetre
Tema 13. Figuri geometrice magice
Tema 14. Configuratii geometrice simetrice
Tema 15. Sirurile lui Fibonacci. Numarul de aur
Tema 16. Acoperiri. Pavaje
Tema 17. Rebus matematic
Tema 18. Probleme de colorare
Tema 19. Metoda invariantilor
Tema 20. Paradoxuri
Tema 21. Alte probleme care va solicita istetimea si va recreeaza
Tema 22. Din legile lui Murphy
Tema 23. Anecdote matematice
Tema 24. Probleme din concursuri
Tema 25. Sa ne amuzam cu Gigel
Tema 26. Cugetari ale unor matematicieni celebri
Tema 27. Test de inteligenta. Estimare

 

Autori: Artur Balauca, Cezar Chirila, Emanuel Stiuler
Anul ap aritiei: 2021
Numar pagini: 196
Format: 16x24

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.071 sec
7.4.16
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.