Matematica pentru clasele I-IV. 700 de probleme pentru micii matematicieni

Matematica pentru clasele I-IV. 700 de probleme pentru micii matematicieni
-20%
Preț: 12,80 lei
16,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Matematica

DESCRIERE

Matematica 700 de probleme pentru micii matematicieni clasele I-IV. Olimpiade, concursuri judetene si interjudetene pregatirea admiterii in clasa a V-a.

La cererea unui numar insemnat de solicitanti: elevi, invatatori, profesori, parinti etc. ne-am decis sa elaboram prezenta lucrare pentru a pune la dispozitia micilor matematicieni din ciclul primar un numar insemnat de probleme semnificative care sa-i dirijeze spre performanta in matematica.
In primii ani de activitate noi, autorii, am intampinat dificultati in rezolvarea prin metode adecvate, a problemelor de aritmetica. Ca si in prezent, atunci, studiile universitare se axau pe aspecte pur teoretice, cele metodice, erau marginalizate.
Am avut sansa de a intra in posesia unor manuale pentru liceele pedagogice care abordau metodic, metodele de rezolvare a problemelor de aritmetica, fara a apela la suportul algebric, contraindicat dupa parerea noastra micului matematician la care predomina gandirea concreta.
Speram, ca lucrarea, sa constituie un instrument util si eficient la dispozitia parintilor si chiar a bunicilor care intervin, de regula, in sprijinirea micului matematician sa abordeze problemele specifice varstei lor, deoarece majoritatea dintre ei nu au avut in scoala cunostinta de metodele aritmetice, apeland din plin la suportul algebric: necunoscute, ecuatii, sisteme de ecuatii etc.
Fiecare capitol al lucrarii contine pe langa prezentarea notiunilor trebuitoare, probleme rezolvate si comentate, urmate de un numar corespunzator de probleme propuse spre rezolvare, probleme semnificative, selectate cu multa grija, pentru a cuprinde toata gama de enunturi a programei scolare in vigoare, specifice concursurilor scolare pentru elevii din ciclul primar.
La sfarsitul lucrarii utilizatorii pot consulta indicatii, comentarii sau raspunsuri la problemele propuse.
Lucrarea constituie un auxiliar eficient in activitatea la clasa, dar si in cea independenta a elevului, ea raspunde cerintelor invatamantului modern ce are in primul rand menirea sa stimuleze gandirea logica, perspicacitatea, atentia si in final, creativitatea.
Diversitatea problemelor propuse si rezolvate pot contribui din plin la formarea conceptelor specifice studiului matematicii in ciclul primar, fiind concepute sa conduca la formarea deprinderilor micului matematician de a aborda unele situatii din cotidian si chiar a unor probleme interdisciplinare, unele sub forma de joc, incat sa transforme procesul de invatare intr-o activitate dinamica, atractiva si recreativa.
Lucrarea se adreseaza in egala masura„micilor matematicieni“, dar si elevilor de la liceele pedagogice, invatatorilor si profesorilor precum si parintilor, a tuturor factorilor care influienteaza formarea gandirii matematice la cele mai fragede varste, a gandirii logice, atat de necesara in abordarea a numeroase domenii de activitate de mai tarziu, unele chiar nebanuite.
In final, va sfatuim sa urmati indemnul lansat de Nansen care ne-a calauzit permanent si pe noi, autorii, in intreaga activitate de performanta cu„debutantii“ in ale matematicii.

    Argument
    Capitolul I
    Sisteme de numeratie
    I.1. Sistemul roman de numeratie
    I.2. Sistemul zecimal de numeratie
    Capitolul II
    Impartirea cu rest a numerelor naturale.
    Medoda reducerii la absurd
    Capitolul III
    Proprietatile adunarii si inmultirii numerelor naturale.
    Factor comun
    Ordinea efectuarii operatiilor si folosirea parantezelor
    Capitolul IV
    Sume de tip Gauss
    Capitolul V
    Metode de rezolvare a problemelor de aritmetica
    V.1. Metoda reducerii la unitate
    V.2. Metoda comparatiei
    V.3. Metoda figurativa
    V.4. Metoda mersului invers
    V.5. Metoda falsei ipoteze (presupunerii)
    V.6. Principiul cutiei
    Capitolul VI
    Probleme cu continut geometric
    Capitolul VII
    Olimpiade, concursuri judetene si interjudetene.
    Concursuri pentru admiterea in clasa a V-a
    Solutii. Indicatii. Raspunsuri. Comentarii.
    Modele de probleme rezolvate


Autori: Ana Apetrii, Artur Balauca, Catalin Budeanu, Cristi Lazar, Doina Nechifor, Doru Buzac, Florica Rotaru, Gabriel Marsanu, Ionel Nechifor, Julieta Grigoras.
Anul aparitie: 2011
Nr. pagini: 170

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.071 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.