Figuri ale crimei la Dostoievski

Figuri ale crimei la Dostoievski
-20%
Preț: 15,92 lei
19,90 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-8291-45-3
Editura:
Anul publicării: 2004
Pagini: 504
Categoria: Curs

DESCRIERE

Deşi cartea lui Marinov poate fi subsumată temei tradiţionale a raportului dintre cunoaşterea literară şi cunoaşterea psihanalitică, temă inaugurată încă de Freud, contribuţia sa nu trebuie înţeleasă ca simplu demers de psihanaliză aplicată, care îşi propune să regăsească adevărurile psihanalizei în opera literară. Autorul încearcă să demonstreze că literatura poate fi uneori chiar mai pătrunzătoare decât psihanaliza. Lectura psihanalitică a literaturii, aşa cum o înţelege Vladimir Marinov, conduce la rezultatul surprinzător că literatura poate pune în discuţie adevărurile ştiinţei despre inconştient şi sugera noi ipoteze ştiinţifice.

Astfel, în lumina acestui subtil joc al lecturilor interferente, romanul Crimă şi pedeapsă poate relativiza teza freudiană despre importanţa primordială pentru umanitate a paricidului, situându-l într-un context mai larg care cuprinde şi matricidul, violul copilului şi infanticidul.

Vladimir Marinov, psihanalist francez de origine română, este profesor la Universitatea Paris XIII şi membru al prestigioasei Asociaţii Psihanalitice Franceze.

Titlul original: Figures du crime chez Dostoa¯evski
Publicată de: PUF, Paris, 1990
Limba originală: franceză
Traducere: Brînduşa Orăşanu

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.077 sec
7.4.15
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.