Cunoaste Romania. Membra a Uniunii Europene

DESCRIERE

In anul 2004 a vazut lumina tiparului lucrarea “Cunoaste Romania “, prin care autorii sai –membri ai Academiei Romane, universitari, cercetatori si alti specialisti – au prezentat de o maniera obiectiva, fara partizanat politic si ideologic, date si fapte relevante despre trecutul si prezentul tarii noastre.

In anii care s-au scurs de la acest eveniment editorial, Romania a facut noi si importanti pasi spre o democratie autentica, spre o sustinuta dezvoltare materiala si spirituala, spre progres si civilizatie.

Acesti ani au marcat incheierea etapei de pregatire a intrarii tarii noastre in marea familie a Comunitatii Europene si intrarea de jure a Romaniei in Uniunea Europeana, ca stat membru cu drepturi depline.

Autorii opusului mentionat considera de datoria lor sa ofere  cititorilor din tara si de peste hotare o lucrare actualizata si completata care sa evidentieze modul in  care poporul roman a intampinat ziua de 1 ianuarie 2007 – eveniment cu mare incarcatura istorica si cu sperante – credem noi – indreptatite sa-si faureasca, alaturi de si impreuna cu celelalte 26 de entitati statale, un viitor demn de epoca in care traim.

La acest inceput de drum este util sa aratam, in cateva cuvinte, in ce consta « zestrea » cu care Romania a intrat in Uniunea Europeana. Pentru cei care din eroare vorbesc despre intrarea tarii noastre in Europa, precizez ca teritoriul carpato-danubiano-pontic, pe care s-a nascut si traieste poporul roman, a constituit dintotdeauna parte integranta a batranului nostru continent. Nici geto-dacii, nici tracii si nici strabunii acestora, care au populat aceste meleaguri de peste sapte milenii, nu au venit din alte  zari ale lumii.

Suntem, asadar, europeni prin nastere, iar nu prin adoptie sau asimilare. Limba romana deriva din cea latina – de sorginte indo-europeana - de care nu s-a indepartat prea mult, dar pe care a cultivat-o si a imbogatit-o necontenit. Cultura poporului roman, de factura europeana, are un nivel comparabil cu cel existent in tarile avansate din acest punct de vedere de pe continent. Marturiile  arheologice existente atesta faptul ca stramosii nostri cunosteau scrisul, aveau cunostinte astronomice, erau neintrecuti in exploatarea minelor, in metalurgia aurului , in baterea monedei si in confectionarea obiectelor de podoaba.

Poporul roman a imbratisat crestinismul de peste doua milenii, adica chiar de la nasterea sa. Biserica ortodoxa romana a respectat canoanele bisericii bizantine, pastrandu-si autonomia. Romania a intrat in Europa celor 27 de tari cu o populatie majoritar ortodoxa. Biserica ortodoxa romana intretine relatii de stima si respect reciproc fata de toate celelalte culte recunoscute in tara noastra. Fata de biserica catolica manifesta o larga deschidere pentru dialog si apropiere doctrinar-religioasa.

Acad. Iulian VACAREL

An aparitie 2007
Nr. de pagini 824
Format 14x20
Legatorie brosat

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.081 sec
7.4.11
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.