Cambodgia supravietuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor rosii (Ciucescu Doru)

Cambodgia supravietuitorilor din comunismul maximalist al khmerilor rosii (Ciucescu Doru)
-30%
Preț: 10,50 lei
15,00 lei (-30%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 117
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

A pleca cu avionul din Romania tocmai in Cambodgia inseamna a sta resemnat, intr-un fotoliu, la care distanta personala, de 60 de centimetri, este sensibil incalcata, sa parcurgi peste 11. 000 de kilometri, spre o destinatie, despre care nivelul de cunoastere este relativ scazut, situata undeva in sud– estul Asiei, lasand pilotului grija de a se orienta pe  traseu.

Dar, inca din avion, mi-am dat seama ca nivelul meu de cunoastere a Cambodgiei este mai scazut decat credeam, cand am aflat, ca, de exemplu, sefii khmerilor rosii, care au instaurat un comunism maximalist in toate privintele, inclusiv in crime politice, au fost vizitati de o singura delegatie la nivel inalt din tarile socialiste, aceea a Romaniei, in frunte cu Nicolae si Elena Ceausescu, in perioada 28– 30 mai 1978, cand s-a negociat, printre altele, achizitionarea de catre Kampuchia Democrata a zeci de mii de mine antipersonal, fabricate la Zarnesti.

Cele doua fotolii din stanga mea, pana la hublou, erau ocupate de doi istorici, cel de langa mine, gras si scund, celalalt, slab si inalt, amandoi barbosi, cu ochii atintiti nicaieri, meditativi, constienti de importanta lor, care doreau sa vada la fata locului urmele lasate de regimul khmerilor rosii. Pe cel gras il chema Neagu Iogra - Cumanul, iar pe celalalt, Nicolae Djurava– Cumanul.

Intrebati fiind de mine cu privire la motivul atasarii de Cumanul la numele de familie,  primul raspuns l-am primit de la Neagu Iogra– Cumanul:

- Eu am sustinut ideile lui Nicolae Iorga, care, privitor la numele de Thocomer si Basarab…

- Va referiti la Basarab I, Intemeietorul Tarii Romanesti, care s-a numit si Ugro– Valahia ori Valahia?

- Thocomer a fost tatal lui Basarab I. Numele lui poate veni de la cuvintele in cumana"toc" si"tamir", care inseamna"fier dur". De asemenea, numele de Basarab poate veni de la cuvintele in cumana"bas" si"ab", care inseamna"tatal celui care guverneaza". Nicolae Iorga a fost primul istoric de avengura mondiala, care s-a sesizat de originea cumana a numelui Basarab:"Numele este cuman (…)", dupa care, in aceeasi fraza, a pus intrebarea: "(…) numai numele?" O parte a confratilor mei n-au fost de acord cu mine  si m-au poreclit Cumanul. Eu, in semn de consecventa a celor afirmate anterior, mi-am atasat aceasta porecla la numele meu de familie.

Nr. de pagini: 117
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.073 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.