Abordarea entropica a valorificarii resurselor naturale. De la principii la strategie (Florina Bran)

Abordarea entropica a valorificarii resurselor naturale. De la principii la strategie (Florina Bran)
-5%
Preț: 28,50 lei
30,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Conceptul care sa dea contur preocuparii pentru evolutia/dezvoltarea economiei Romaniei autorii il considera cel mai potrivit a fi cel al abordarii entropice a proceselor economice, lansat de Nicholas Georgescu-Roegen si adaptat de autori la stadiul de a deveni operativ in mersul economiei.

S-a insistat pe schita elaborarii unei strategii de valorificare a unei resurse sau a resurselor naturale (nivel macroeconomic), nu numai din motive didactice, dar, mai ales, ca prilej de etalare a principiilor abordarii entropice, a gandirii prospective, a eficientei maxime care se poate obtine dintr-o resursa, cu un impact ecologic cat mai redus.

Autorii au scos in evidenta necesitatea gestionarii unei resurse si dupa ce investitia de valorificare a acesteia si-a incheiat ciclul productiv (postinvestitie), atata timp cat externalitatile negative se manifesta.

A doua preocupare a fost detalierea notiunii de negentropie (reactie la acumularile entropice) pana la nivelul la care aceasta  (suportul fiind resursa umana) sa devina alternativa la resursele naturale, punandu-se in valoare spiritul inovator, talentul, inteligenta umana.

Cateva exemple practice, in partea finala a lucrarii (exploatarea minereurilor aurifere, solul in mica gospodarie rurala, biomasa pentru obtinerea de biocombustibili auto), incearca sa dea masura in care abordarea entropica poate fi folosita in practica economica.


An aparitie 2013
Nr. de pagini 240
Format 14x20
Legatorie brosat

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.078 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.