Abordarea entropica a valorificarii resurselor naturale. De la principii la strategie (Florina Bran)

DESCRIERE
Conceptul care sa dea contur preocuparii pentru evolutia/dezvoltarea economiei Romaniei autorii il considera cel mai potrivit a fi cel al abordarii entropice a proceselor economice, lansat de Nicholas Georgescu-Roegen si adaptat de autori la stadiul de a deveni operativ in mersul economiei.
S-a insistat pe schita elaborarii unei strategii de valorificare a unei resurse sau a resurselor naturale (nivel macroeconomic), nu numai din motive didactice, dar, mai ales, ca prilej de etalare a principiilor abordarii entropice, a gandirii prospective, a eficientei maxime care se poate obtine dintr-o resursa, cu un impact ecologic cat mai redus.
Autorii au scos in evidenta necesitatea gestionarii unei resurse si dupa ce investitia de valorificare a acesteia si-a incheiat ciclul productiv (postinvestitie), atata timp cat externalitatile negative se manifesta.
A doua preocupare a fost detalierea notiunii de negentropie (reactie la acumularile entropice) pana la nivelul la care aceasta (suportul fiind resursa umana) sa devina alternativa la resursele naturale, punandu-se in valoare spiritul inovator, talentul, inteligenta umana.
Cateva exemple practice, in partea finala a lucrarii (exploatarea minereurilor aurifere, solul in mica gospodarie rurala, biomasa pentru obtinerea de biocombustibili auto), incearca sa dea masura in care abordarea entropica poate fi folosita in practica economica.
An aparitie 2013
Nr. de pagini 240
Format 14x20
Legatorie brosat
OPINIA CITITORILOR