Volumul 5. Mari idei ale matematicii. Matematica hazardului. Probabilitati

DESCRIERE

Saltul calitativ in studiul matematic al probabilitatilor s-a produs in tratatele lui Pierre-Simon Laplace (1749–1827). In timp ce predecesorii sai s-au dedicat studierii probabilitatilor in relatie cu jocurile de noroc, acesta a inceput sa lucreze la formalizarea matematica a teoriei probabilitatii. La sfarsitul secolului al XIX-lea si, mai ales, la inceputul secolului XX, studiile care au urmat traiectoria trasata de Laplace au determinat trecerea definitiva de la „calculul probabilitatilor” la „teoria probabilitatii”, cea care urma sa devina ramura importanta a matematicii, cu aplicatii in lumea fizicii.

Cunoasterea unor principii de baza ale teoriei probabilitatii este foarte utila nu doar matematicienilor, ci tuturor, de exemplu, pentru a evita comiterea unor greseli grave de evaluare sau pentru a nu cadea victime ale unor escrocherii. Aceasta carte explica cum se pot efectua calcule ale probabilitatii, de la permutari elementare la modele probabilistice aplicate unor date cu comportament aparent aleatoriu.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.078 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.