Vecinatati la sasii din Crit. Randuieli scrise de la 1615 la 1991

Vecinatati la sasii din Crit. Randuieli scrise de la 1615 la 1991
-10%
Preț: 40,50 lei
45,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Prefata de Konrad Gündisch

Proiect editorial aparut sub egida Fundatiei „M&V Schmidt”

 

Am citit cu mult interes si cu admiratie manuscrisul acestei carti. Interes, deoarece pentru un istoric orice izvor autentic, care a supravietuit vitregiilor timpului, este deosebit de valoros. Admiratie, pentru ca au fost salvate documente importante nu numai pentru trecutul locuitorilor sasi din Crit, ci si pentru cercetarea istorica a unui exemplu deosebit de autoorganizare si autodisciplinare sociala a sasilor din Ardeal, cam singular astazi chiar si pe plan european.
Ruxandra Hurezean nu numai ca a salvat aceste izvoare prin inventariere si scanare, ea le-a facut accesibile cercetatorilor romani care studiaza structurile si organizatiile specifice Ardealului prin traducerea lor in limba romana, datorata Lianei Iunesch. Aceste structuri si organizatii au interferat cu diferitele comunitati etnice care convietuiesc de secole in Ardeal, dupa cum remarca si doamna Hurezean, referindu-se la Vecini si Vecinatati in Transilvania, volum coordonat de catre regretatul antropolog Vintila Mihailescu.
Ruxandra Hurezean prezinta aceste asociatii in mod detaliat, descriind multiplele aspecte ale organizarii lor, ale oranduirii convietuirii intre oameni, ale disciplinarii sociale liber consimtite de catre membrii vecinatatilor, chiar si prin pedepse, ale reglementarii amanuntite a vietii cotidiene, ale traditiilor legate de aplicarea statutelor de vecinatati. Astfel, ele au asigurat timp de secole linistea, moralitatea, ordinea publica si ajutorarea reciproca in cadrul comunitatilor sasesti.
Prezentarea se bazeaza pe cazul specific al vecinatatilor sasesti din satul Crit in contextul mai larg al cercetarilor publicate de alti istorici si antropologi germani si romani. In anexa sunt editate in mod exemplar mai multe articuse (statute) pastrate de catre Biserica Evanghelica din Crit, intreprindere anevoioasa atat in ce priveste transcrierea unor documente parvenite in parte inca din secolul al XVII-lea si scrise de mana, cat si in traducerea corecta si perfect inteligibila a textelor redactate intr-o germana veche in limba romana.
Recomand cu caldura aceasta lucrare interesanta, nu numai pentru locuitorii de ieri si de astazi ai comunei Crit, tuturor celor interesati de istoria Ardealului si, bineinteles, cercetatorilor vietii cotidiene romane si europene in decursul istoriei. (Prof. dr. Konrad Gündisch)

* * *

Modelul de organizare si convietuire adoptat de sasi este, in fond, o formula de bune practici bazata pe autoguvernare, un set de reguli reiesite din viata si asumate constient de membrii comunitatilor lor.
Poate asa se explica si faptul ca aceste comunitati au rezistat timp de peste 800 de ani in pofida multor incercari cu adevarat cumplite prin care au trecut.
Sasii nu au renuntat la felul lor de trai impreuna si ajutor fratesc nici dupa ce au emigrat din Romania in Germania sau in alte tari de pe Glob. Acolo unde au ajuns, ei si-au refacut pe cat a fost posibil Vecinatatile, chiar daca nu mai erau cu adevarat vecini, ci locuiau la distanta. (Ruxandra Hurezean)

* * *

Credem ca identitatea unei comunitati, dar si a unei natiuni, este data de patrimoniul cultural al acesteia. Consideram ca este de datoria fiecaruia dintre noi sa ne insusim mostenirea culturala si sa contribuim ca generatia noastra sa ofere viitorului o mostenire mai bogata si mai valoroasa. Astfel, printre proiectele derulate de noi se numara Festivalul „Saptamana Haferland”, cel mai mare eveniment local dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania, finantarea publicarii in limba romana si germana a volumelor Povestea sasilor din Transilvania, spusa chiar de ei si Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi semnate de Ruxandra Hurezean, colaborarea cu manifestari culturale de renume precum SoNoRo Conac sau Festivalul International de Teatru de la Sibiu, alaturi de care am organizat concerte memorabile in satele sasesti, sponsorizarea documentarului „Orgile din Transilvania” si seria de concerte „Musica Coronensis”. (Fundatia „M&V Schmidt”)

* * *

Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie si Istorie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucreaza in presa de peste 25 de ani, timp in care s-a consacrat in reportajul social. A condus redactii si a contribuit la infiintarea de publicatii, lucrand atat pentru presa locala, cat si pentru cea nationaala. Este autoarea a cinci volume de reportaje si proza scurta. A fost premiata in mai multe randuri de catre Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj si a primit Premiul Mass-Media al Ambasadei Germane la Bucuresti pentru reportajele privind istoria si prezentul minoritatii germane din Romania.

* * *

Liana Iunesch este conferentiar universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, coordonatoare a programului de studii Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar in limba germana.


    An aparitie: 2020
    ISBN/ISSN: 978-606-797-544-4
    Format: 15x23cm
    Pagini: 102

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.071 sec
7.4.11
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.