Urbanismul, utopii si realitati

DESCRIERE

Abordat din perspectiva istoriei ideilor, sustinut de marturiile autorilor implicati in ultimele doua secole de amenajare urbana, discursul critic al lui Françoise Choay vizeaza ansamblul marilor curente de idei care au generat corpusul de lucrari ce constituie azi teoria asezarilor omenesti.

Recunoscuta drept cea mai marcanta personalitate a lumii patrimoniului, istoric al formelor si ideilor urbane, critic de arta si arhitectura, membra a numeroase comisii franceze si internationale, membra a Academiei de Arte Frumoase din Berlin, autoarea este, inainte de toate, un Profesor. Doctor in litere al statului francez, profesor emerit la universitatile Paris VIII si Cornell, fost director al Institutului Francez al Urbanismului (Paris VIII), profesor invitat la universitatile MIT, Princeton, Louvain la Neuve, Leuwen, Venetia, profesor asociat la Centru de studii superioare de istorie si de conservare a monumentelor de la Chaillot, al Centrului international de studii pentru conservarea patrimoniului din Leuwen, la Politehnica din Milano, parcursul universitar al autoarei este masura parcursului sau creator. Autoare de texte devenite fundamentale pentru domeniul urban in toate formele sale de manifestare, Francoise Choay opereaza o prima sinteza a teoriilor si curentelor de idei la care se raporteaza.

„Daca acest eseu mai trebuie citit si azi, interesul sau nu se poate constitui decat intr-o confruntare cu realitatea prezenta. El poate permite, intr-adevar, o constientizare mai lucida si mai acuta a rapiditatii cu care civilizatia noastra occidentala a parcurs mutatia si viteza vertiginoasa care ne antreneaza in mondializare. Mai mult decat atat, punerea in perspectiva a eseului meu de la inaltimea anului 2000 ar trebui sa dea masura saracirii noastre si a urgentei pe care ea o impune: ceea ce ne lipseste, nu e nici cunoasterea stiintifica, nici studiile tehnice, ci, in mod disperat si urgent, noi scari de concertare si noi programe sociale”.

24 februarie 2000, Francoise Choay

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0660 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.