Un port la rasarit

Un port la rasarit
-20%
Preț: 18,40 lei
23,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Romane

DESCRIERE

Un port la rasarit. Prezentare - Un port la rasarit. Romanul Un port la rasarit, 1941, ar putea fi comparat, deopotriva, cu Desertul tatarilor, 1940 si cu La Tiganci, 1957, fiindîn egala masura o istorie a asteptarii si o istorie a disparitiei voluptuoaseîntr-un alt timp. Dar similitudinea se reduce la atît. Radu Tudoran valorifica literar cu totul alta experienta si anume contactul românilor cu lumea slava, prilejuit de revenirea Basarabiei, partial rusificate, sub administratie româneasca dupa 1918, si de stabilirea granitei de nord-est pe Nistru, dincolo de careîncepe stepa nesfîrsita.

[....]

Povestea absorbirii unui român de catre lumea slava are o frumusete tragica, de balada. Deosebirea dintre cele doua moduri de viata este o singura data teoretizataîn roman, prin intermediul lui Maximov, careîi explica inginerului:

„Nemarginita, nepatrunsa, imprevizibila lume slava!... La noi totul e mare, neînteles si posomorît. [...] Avem pamînt mult si nicaieri nu cresc mai multe buruieni si mai multa zadarnicie, ca pe pamîntul nostru. Pleaca de aici, de la acest hotar, din marginea acestei lumi slave, care nu stie prea bine ce deosebire esteîntre fericire si nenorocire,între noapte si zi,între diavol si Dumnezeu. Nu esti facut din lutul rabdator din care sîntem facuti noi. Pe noi viata neîncovoaie si traim asa,încovoiati, continuam sa rasuflam, cu fruntea lipita de tarîna. Pe dumneata te naruie; nu cunosti masura de mijloc, a resemnarii. Noi aplecam capul si spunem: Nicevo!În ce limba din lume mai exista un cuvînt cu un atît de larg si deprimantînteles? nicevo: nu-i nimic, lasa, nu-ti face inima rea, ce-ti pasa!”

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

32,80 lei
41,00 lei (-20%)
9,60 lei
12,00 lei (-20%)
24,00 lei
30,00 lei (-20%)
13,05 lei
15,00 lei (-13%)
13,05 lei
15,00 lei (-13%)
8,70 lei
10,00 lei (-13%)
Created in 0.068 sec
7.4.16
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.