Teologia istoriei

DESCRIERE

Omul s-a luptat dintotdeauna cu problema gasirii unui sens in istorie. Nu este surprinzator faptul ca, in calitate de crestin, Hans Urs von Balthasar gaseste sensul istoriei in Cristos, centrul si Domnul ei. Ceea ce ne poate surprinde si stimula este maiestria teologica cu care Balthasar urmareste efectele Domniei lui Cristos asupra istoriei si vietii de zi cu zi a crestinului. In aceasta carte avem una dintre sursele indispensabile pentru intelegerea sistemului cristocentric al lui Balthasar si tot aici gasim elaborarea afirmatiei ca Isus Cristos este „insasi Ideea concretizata, personala si istorica: universale concretum et personale” – ceea ce inseamna ca Isus Cristos este universal valabil aici si acum, indiferent de epoca. Caracteristic lui Balthasar, cartea inspira spiritual, la fel de mult cum informeaza teologic. Von Balthasar ii urmeaza pe Sfintii Parinti in abordarea teologiei prin prisma dramei istoriei si il prezinta pe Isus Cristos ca fiind norma dupa care trebuie interpretata intreaga istorie, atat istoria seculara, cat si istoria mantuirii. Astfel, cautand sa devenim una cu El, propria noastra istorie devine plina de sens si dobandeste un scop. 

„O credinta care isi impune anumite rezerve cu privire la viitor, o credinta care ar fi dispusa sa accepte doar acele cuvinte ale lui Dumnezeu pe care le-a masurat dupa standardul propriei ratiuni, nu ar mai fi o credinta crestina.” − Hans Urs von Balthasar

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0550 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.