Sub semnul "Luminilor". Din istoria generatiei de la 1821

Sub semnul 'Luminilor'. Din istoria generatiei de la 1821
PRP: 25,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 20,00 lei
Diferență: 5,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2018
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Cartea autorului Nicolae Isar „Sub semnul Luminilor". Din istoria generatiei de la 1821"" de la editura UNIVERSITARA

Volumul de fata reproduce in buna parte textul lucrarii noastre, Sub semnul„Luminilor”. Figuri din epoca de la 1821, publicata in anul 2006, in Editura „Paideia”.

Au fost operate schimbari in structura lucrarii citate; un studiu a disparut, altele au fost reduse la anumite aspecte. In raport cu aceste schimbari, o a doua editie sub acelasi titlu ni s-a parut nepotrivita, si am plasat noua structura a lucrarii sub un alt titlu reflectand mai corect continutul volumului: Sub semnul „Luminilor”. Din istoria generatiei de la 1821.

Mentionam ca unele texte din volumul citat – numai unele – au fost reproduse de noi si in alte lucrari; ni s-a parut insa absolut necesara reeditarea lor la un loc, sub un titlu trimitand la caracteristicile unei generatii de carturari contemporani cu Tudor Vladimirescu si evenimentele din 1821.

Volumul de fata se deschide cu un studiu privind personalitatea cunoscutului dascal-carturar Gheorghe Lazar, studiu marcand semnificatia activitatii lui la Bucuresti, dupa deschiderea Scolii nationale de la Sf. Sava in anul 1818.

Chiar daca despre acesta ne-am ocupat si in alte lucrari ale noastre, el nu putea sa lipseasca intr-o lucrare dedicata generatiei ganditorilor din epoca de la 1821, fiind vorba de un reprezentant de seama al acestei generatii.

Cum se poate observa, sunt reproduse in volumul de fata texte referitoare la alti carturari care au ilustrat epoca de la 1821, si anume: Eufrosin Poteca, in ipostaza lui de filozof – alt reprezentant de seama al acestei generatii care nu putea sa lipseasca din acest volum –, Dinicu Golescu, Ionica Tautu, Barbu Paris Mumuleanu, Stanciu Capataneanu, dar si putin cunoscutul Stolnic Voicu Perieteanu, figuri de carturari si ganditori pe care ii regasim in volumul citat, publicat in Editura „Paideia”.

Un capitol nou din volum face o trecere in revista a carturarilor romani si greci cu preocupari istoriografice din epoca „Luminilor”, incepand cu Ienachita Vacarescu, si terminand cu doi istoriografi (ar fi prea mult, poate, sa le zicem istorici!), ignorati de-a-lungul timpului in literatura noastra istorica: Naum Ramniceau si Zilot Romanul, ultimul, anonim, identificat cu multa probabilitate mai de mult (Vezi Zilot Romanul (Stefan Fanita), Opere complete, editie de Marcel-Dumitru Ciuca, Teza de doctorat, Edit. „Minerva”, Bucuresti, 1996).

Cu aceasta noua structura, speram ca volumul de fata sa raspunda interesului specialistilor culturologi, precum si unui public cititor mai larg, interesat de ideologia „Luminilor” in Tara Romaneasca si Moldova in epoca marcata de revolutia din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, dar si de o serie de personalitati reprezentative ale culturii nationale in proces de afirmare.

Autorul

 

 

Numar pagini: 202

Anul aparitiei: 2018

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.060 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.