Slujind lui Dumnezeu in Catedrala Patriarhala, Timotei Aioanei, Basilica

Slujind lui Dumnezeu in Catedrala Patriarhala, Timotei Aioanei, Basilica
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Religie

DESCRIERE

„Inaltata ca biserica de manastire si inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ctitoria domnitorului Constantin-Serban Basarab (1654-1658) si a lui Radu Leon Voievod. (1664-1669), a fost zidita pe locul unei mai vechi biserici de lemn, construita de Oprea Iuzbasa, si a fost sfintita la 6 mai 1658, in Duminica Tuturor Sfintilor, de catre Patriarhul Macarie al Antiohiei, impreuna cu Mitropolitul Stefan al Ungrovlahiei, episcopul Dionisie al Ramnicului si Serafim al Buzaului.

Radu Leon Voievod, prin hrisovul din 8 iunie 1668, a tocmit si a asezat ca sa fie Sfanta Mitropolie tarii, cum iaste si cea din Targoviste, devenind astfel maica tuturor bisericilor Valahiei, unde a avut loc ungerea domnilor – cel dintai, dintre ei fiind Sfantul Martir Constantin Brancoveanu, iar ultimul Alexandru Ioan Cuza -, precum si incoronarea primilor regi ai Romaniei, Carol I si Elisabeta, la 10 mai 1881. Tot in acest sfant locas, care a devenit, la 10 ani de la ctitorire, Catedrala Mitropolitana (1668), iar dupa alti aproximativ 260 de ani, Catedrala Patriarhala (1925), s-au petrecut cele mai importante evenimente bisericesti ale tarii noastre: Sfintirea Marelui Mir (incepand cu 25 martie 1882), lecturarea Tomos-ului de recunoastere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (25 aprilie 1885), solemnitati de instalare a multor mitropoliti, ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie (1925), iar din anul 1925, intronizarea patriarhilor Romaniei, hirotonii de arhierei si numerosi clerici, evenimente bisericesti si politice ale Tarii Romanesti si mai tarziu ale Romaniei. in ultimii 90 de ani, Catedrala Patriarhala s-a bucurat de atentia, purtarea de grija si binecuvantarile intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe Romane. Primul Patriarh, Miron Cristea, si cel de-al saselea, Daniel Ciobotea, au fost preocupati in mod special de restaurarea ei. Amplele santiere din anii 1932-1935 si 2008 au innoit haina batranei zidiri, dandu-i un plus de stralucire prin importantele lucrari de consolidare, restaurare si infrumusetare.

In acelasi timp, Patriarhii Romaniei au avut permanent in vedere proiectul mai vechi al construirii unei Catedrale a Neamului Romanesc, care s-a concretizat abia in anul 2007, cand a fost sfintit locul randuit pentru inaltarea sfantului locas, fiind incepute apoi lucrarile propriu-zise de zidire a Catedralei inchinate Slavitei inaltari la Cer a Domnului si Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei. in Catedrala Patriarhala de pe Dealul Podgorenilor (Dealul Mitropoliei sau Colina Bucuriei cum a mai fost numita), incepand cu anul 1925, patriarhi, arhierei, preoti si diaconi, impreuna cu multi credinciosi l-au adus lui Dumnezeu lauda si multumiri, pentru binefacerile primite si l-au cerut ajutorul. Slujbe inaltatoare, rugaciuni fierbinti, maiestrite cantari psaltice si corale, marete ceremonii oficiale, si laudele zilnice au rasunat permanent intre zidurile incarcate de marturii sfinte si istorii zbuciumate… Paginile acestei carti se adauga altora care au aparut in ultima vreme si care incearca sa puna in lumina istoria Catedralei Patriarhale din Bucuresti, in aceasta lucrare se vorbeste mai putin despre istoria zidirilor si mai mult despre slujitorii care au insufletit-o in decursul vremii. Nu exista pretentii ca avem de-a face cu o lucrare exhaustiva. Dimpotriva, consideram ca acesta este abia un inceput, un proiect care trebuie continuat si aprofundat in viitor printr-o cercetare atenta.

In paginile cartii se vor intalni imaginile vazute din punct de vedere eclesiastic ale unor cunoscuti ierarhi, dar si ale multor slujitori de rang mai mic. Prezentul proiect s-a realizat pe o perioada de aproximativ cinci ani, timp in care am cercetat in arhive, documente vechi, am intrebat pe unii slujitori mai varstnici si pe unii mai tineri. in unele cazuri informatiile sunt sarace, fotografiile lipsesc, iar datele parca nu se leaga. Dincolo de unele aspecte pe care doar cunoscatorii si ostenitorii unui astfel de demers le cunosc si inteleg, am reusit totusi, macar in parte, sa adun cateva date si sa le asez in pagina.

Multumesc in mod deosebit, celor care mi-au inlesnit accesul in arhive ori au gasit informatii in lucrari de specialitate. Adresez multumiri celor care au ostenit in anii din urma si au alcatuit dictionare, enciclopedii, monografii si studii de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane si care fac referire la istoria Catedralei Patriarhale. Multumesc vietuitorilor din marile si vestitele manastiri ale tarii care au gasit amanunte despre slujitorii Catedralei Patriarhale si mi le-au oferit cu bunavointa.

Sunt recunoscator celor care m-au ajutat sl sprijinit, in mod deosebit adresez cuvinte de gratitudine ostenitorilor de la Biblioteca si Arhiva Sfantului Sinod, dar si de la Manastirile Stavropoleos, Neamt, Cernica, Caldarusani, Agapia, Varatec, Radu-Voda, Samurcasesti-Ciorogarla, Dealu, Sinaia, Ghighiu, Cozia precum si ostenitorilor de la cotidianul Ziarul Lumina. inchin aceasta smerita lucrare ierarhilor, preotilor si diaconilor care au impodobit, cu trairea si slujirea lor, Catedrala Patriarhala din Bucuresti, locas afierosit Sfintilor imparati Constantin si Elena.

Intrucat Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a dedicat anul 2013 cinstirii celor doi Imparati, intocmai cu Apostolii, Constantin si Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale, sunt bucuros de aparitia acestei lucrari, tocmai in acest an omagial. (Din Prolog)

 

Numar pagini: 223
Format: 21x27
Anul aparitiei: 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.080 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.