Sfantul din Montparnasse

DESCRIERE

Testamentul Sfantului din Montparnasse aduce in plin plan o definitie a artei pe care o considera singurul scut de aparare impotriva decadentei, iar pe patul de moarte face o marturisire de suflet zguduitoare arhiepiscopului Teofil, preotul de la Biserica Ortodoxa din Paris: Parinte, mor cu inima trista ca nu ma pot intoarce in tara mea. Viata marelui artist a fost o succesiune de intamplari minunate, iar aceasta carte scrisa de Peter Neagoe cu atata iubire pentru Brancusi si arta sa este o adevarata cinstire adusa memoriei genialului nostru sculptor roman, cel care a facut pentru vesnicie ca piatra sa cante pentru omenire. Ma bucur nemasurat de aparitia acestei noi editii, intr-o forma estetica adusa la zilele noastre de Editura Creator si va doresc tuturor lectura placuta! - Claudia Motea, actrita, scriitoare
 
Peter Neagoe, nascut in 1881 pe meleaguri transilvane, studiaza arta plastica si filosofia la Bucuresti. Prins de valul emigratiei spre Lumea Noua, la inceput de secol douazeci, se stabileste in America unde isi continua, cu intermitente, studiile incepute in tara. Cunoscut cititorului roman inca din anii de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, prin intermediul unor traduceri, Peter Neagoe a publicat proza scurta si romane. Cele mai recente traduceri romanesti din Peter Neagoe (apartinand lui Ioan A. Popa) au vazut lumina tiparului tot la Editura Dacia: Povestiri si Timp de neuitat. In 1926, atras si de prezenta unor scriitori americani de renume, Peter Neagoe se stabileste temporar la Paris, impreuna cu sotia sa, Anna Neagoe, o pictorita cunoscuta. Aici publica, in 1932, Americans Abroad, o antologie de poezie a unor americani din generatia pe care Gertrude Stein a numit-o The Last Generation (Generatia Pierduta). La Paris, Peter Neagoe il reintalneste pe bunul sau prieten Constantin Brancusi pe care continua sa-l vada pana in ultimele clipe ale vietii sale. Rodul prieteniei lor sincere a fost Sfantul din Montparnasse (The Saint of Montparnasse), roman ramas in manuscris la moartea lui Neagoe in 1960 si publicat in 1965 cu contributia nemijlocita a sotiei sale. Paginile romanului inchid in ele viata zbuciumata si plina de cautari a genialului sculptor roman, Constantin Brancusi.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0682 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.