Sfantul Chiril Fileotul %u2013 viata ca filocalie

DESCRIERE

Semnificatia religioasa pe care o prezinta Viata Sfantului Chiril Fileotul este destul de insemnata, datorita numeroaselor citate ori parafraze provenind din Biblie si din scrierile Sfintilor Parinti. Volumul ofera numeroase detalii interesante despre viata monastica din secolul al XI-lea si de la inceputul secolului al XII-lea. Autorul ne prezinta, rand pe rand, nu doar personalitatea sfantului, ci nenumarate alte aspecte ale vietii epocii respective, viata, deopotriva privata si religioasa, precum si personalitatile de atunci: imparatul Alexie I Comnenul si mama sa Ana Dalassena, Eumathios Filokalis, Gheorghe Paleologul si Ioan Ducas.

El pune in scena, de asemenea, o intreaga lume alcatuita din oameni obisnuiti: calugari, lucratori, razboinici, hangii. Aceasta biografie este plina de fapte marunte si detalii interesante, despre modul de a se hrani si de a se imbraca din vremea aceea, despre ocupatiile cotidiene, despre educatia copiilor, despre calatorii, despre hangii, despre politica de stat, despre pelerinajele la Roma sau la altarul din Vlaherne de la Constantinopol si din Hones, in Frigia.  

Viata Sfantului Chirii Fileotul adauga valorii sale incontestabile, exprimata deja in studiul introductiv ce insoteste prezentul volum, si un alt punct de interes pentru literatura filocalica romaneasca, intrucat acest sfant, incredintandu-se pe sine timp de trei ani unor corabieri, va petrece o perioada pe malurile Dunarii, pe actualul teritoriu al tarii noastre, iar in urma acestei experiente duhovnicesti va lua hotararea de a-si inchina viata exclusiv slujirii lui Dumnezeu.

Viata sfantului Chiril ofera iubitorilor de aghiografii filocalice si de florilegii patristice o lucrare de o valoare duhovniceasca aparte, prin modul exceptional in care reuseste sa imbine aceste doua genuri specifice literaturii bizantine.

Data apari%u021Biei: 2020

Num%u0103r pagini: 394

ISBN: 978-606-666-728-9

Tip copert%u0103: cartonat%u0103

Format carte: 14,5 x 23 cm

Culoare interior: monocrom

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.080 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.