Seria de autor Liviu Rebreanu - 3 carti. Ciuleandra, Amandoi si Jar

Seria de autor Liviu Rebreanu - 3 carti. Ciuleandra, Amandoi si Jar
Preț: 62,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Categoria: Romane

DESCRIERE

Seria de autor Liviu Rebreanu contine trei titluri:

- Ciuleandra
- Amandoi
- Jar

 

 

Descriere - Jar

 

Romanul Jar intra in librarii la mijlocul lunii mai 1934, a doua editie este epuizata in urmatoarele doua-trei saptamani, asa incat, pana la finele anului, a aparut si o a treia, la Editura Adevarul. Pana in 1944, anul mortii autorului, au mai aparut alte cinci editii, dar la editura Socec, cu tiraje mai mari decat ale celorlalte romane ale lui Liviu Rebreanu.

Actiunile si personajele au, la Liviu Rebreanu, ca si in cazul romanului Jar, un relief aparte, care nu se individualizeaza in sine, ci ele definesc mentalitati, stari de spirit, ritmuri instinctuale extrase din cele sociale, cu stari confuze in momente de tensiune, pentru ca, ulterior, sa explodeze. Mircea Colosenco

 

Critica a primit destul de sever povestea de iubire din Jar, desfasurata intr-un cadru orasenesc, insailata de Rebreanu, consacrat dupa Ion ca autor al descrierilor satului romanesc. „Jar este o incercare lipsita de orice valoare artistica“, scrie G. Calinescu, in timp ce Nicolae Manolescu e de parere ca „Rebreanu, schimband mediul, nu poate gandi eroi potriviti. Literatura lui cu subiect orasenesc dovedeste un sentiment, partial inconstient, al precaritatii acestei vieti. Orasul i se pare probabil un epifenomen, fara traditia si profunzimea satului.

Liviu Rebreanu, in ciuda modului efectiv clasic, obiectiv, doric, cum il numeste Nicolae Manolescu, in care isi realizeaza povestirile, nuvelele si romanele, a fost un scriitor care a intuit posibilitatile cinematografului si s-a implicat in scrierea de scenarii, nu a dispretuit succesul de „masse“, cum se zicea pe atunci, si nici gustul popular, amator de amor, senzational si scene „tari“.

Horia Garbea

 

 

Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 216
Format: 13x20

 

 

 

Descriere - Ciuleandra

 

In evolutia literaturii romane se poate vorbi despre "momentul Rebreanu". Pentru a pune in valoare contributia romancierului, nuvelistului, dramaturgului si publicistului Liviu Rebreanu am construit o serie de autor care subsumeaza carti foarte cunoscute, precum: Ion, Rascoala, Padurea spanzuratilor, Ciuleandra, Adam Eva, Gorila, dar si mai putin circulatele titluri: Amandoi, Craisorul, Jar, Metropole, Calvarul, Teatru.


La 8 august 1927, Liviu Rebreanu noteaza in Jurnal, dupa ce incheiase transcrierea romanului: "Ciuleandra asta, pentru mine, e o opera in care se exprima si se clarifica o taina sufleteasca mare, e cazul, des repetat, al iubirii pana la crima. Tratat simplu, fara complicatii, poate sa nu multumeasca pe amatorii de actiuni intortocheate si haletante, dar eu asa am simtit-o. [...] De n-ar avea niciun succes, mi-e mai draga Ciuleandra, fiindca in ea sunt instincte." Taina (prin care Rebreanu desemneaza, deopotriva, misterul creatiei, misterul vietii si al mortii) si instinctul sunt bornele intre care se joaca trama si poetica romanului.

 

Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 156
Format: 13x20

 

Descriere - Amandoi

 

In evolutia literaturii romane se poate vorbi despre "momentul Rebreanu". Pentru a pune in valoare contributia romancierului, nuvelistului, dramaturgului si publicistului Liviu Rebreanu am construit o serie de autor care subsumeaza carti foarte cunoscute, precum: Ion, Rascoala, Padurea spanzuratilor, Ciuleandra, Adam si Eva, Gorila, dar si mai putin circulatele titluri: Amandoi, Craisorul, Jar, Metropole, Calvarul.

In Amandoi, chiar daca indepartarea rece a autorului de lumea descrisa si de meschinaria ei se mai arata in unele pasaje, naratorul e participativ si eroii sunt priviti, daca nu cu o compasiune care nu-i e nicicum proprie lui Rebreanu, cu o curiozitate analitica ce, dincolo de miscarile lor dezordonate, le vizeaz ratiunea si le admite motivatii superioare simplelor instincte observate entomologic.

Horia Garbea
 

Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 192
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

13,50 lei
18,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
6,75 lei
9,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
13,50 lei
18,00 lei (-25%)
Created in 0.102 sec
7.4.15
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.