Reflecţii asupra războiului, răului şi sfârşitului istoriei, precedată de Blestemaţii războiului

Reflecţii asupra războiului, răului şi sfârşitului istoriei, precedată de Blestemaţii războiului
-20%
Preț: 13,52 lei
16,90 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-8291-99-2
Editura:
Anul publicării: 2004
Pagini: 312
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

De ce a făcut asta? De ce nu i-au fost îndeajuns gloria, bogăţia şi confortul? De ce nu s-a mulţumit cu farmecul Parisului, cu reflectoarele platourilor de televiziune, cu birourile elegante ale marilor editori? El, un apreciat filosof, un scriitor de succes, un om de atitudine şi de teorie? De ce şi-a riscat viaţa, trecând din tranşee în tranşee în Kosovo, la Sarajevo, părăsind ascunzătoare după ascunzătoare împreună cu comandantul Massud în Panchirul afgan? De ce l-a căutat pe cel mai invizibil om din Columbia, pe Carlo Castaa±o, spre a-l intervieva, de ce l-a contrazis sinucigaş, după cum l-a contrazis aproape iresponsabil şi pe John Garang, unul dintre cruzii seniori ai războiului din Sudanul de sud, riscând efectiv o puniţie radicală? De ce?
". Analizându-şi slăbiciunile, detaşându-se de ele pe cât este omeneşte posibil, francezul a izbutit să contureze o hartă a ororii credibilă, realistă şi reperabilă în concret, evitând astfel să semneze o banală şi strălucită egografie. Cel care va citi această carte nu va mai putea fi ca înainte. O schimbare în alt sens decât acela în care te metamorfozează o carte despre, să zicem, îngeri. Aici nu e vorba despre o investigaţie speculară, lipsită de risc personal. Aici nu întâlneşti un balet sofisticat în marginea unor entităţi teoretizabile. Dimpotrivă, lectura acestor pagini te obligă la reflecţie şi la transformare de sine, căci pedagogia atrocităţii nu coabitează automat cu nevroticul confort al lui -«nu ştiu, nu mă interesează, nu e treaba mea-». Ba e treaba tuturor, mai cu seamă a statelor şi naţiunilor aşa zis istorice, tehnologice, civilizate. Umanul este o afacere comunitară, e o chestiune de interes planetar. Dacă se moare la Bujumbura, dacă femeile musulmane sunt violate în Bosnia, dacă o şcoală e bombardată la Khartum, dacă se prăbuşeşte WTC-ul - lucrul acesta mă priveşte direct, fără rest. Umanismul, ca să înceteze a mai fi o formulă abstractă, trebuie să primească adeziunea vie a majorităţii inşilor adulţi şi responsabili de pretutindeni. Altfel, totul e inutil.

Titlul original: Reflexions sur la Guerre, le Mal et la fin de l Histoire, précédé de Les Damnés de la Guerre
Publicată de: Grasset & Fasquelle, Paris, 2001
Limba originală: franceză
Traducere de Valentin Protopopescu

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

24,43 lei
34,90 lei (-30%)
25,16 lei
29,95 lei (-15,99%)
22,40 lei
28,00 lei (-20%)
Created in 0.109 sec
7.4.15
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.