Publicitate şi psihanaliză

Publicitate şi psihanaliză
-20%
Preț: 15,92 lei
19,90 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-8291-31-3
Editura:
Anul publicării: 2003
Pagini: 264
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Îndemânarea publicitarilor, la fel ca arta ideologilor, constă deci, în esenţă, în a ne face să ne uităm poziţia de subiect, pentru a ne ralia la trăsăturile comune ale unei apartenenţe definite. Magia publicitarilor constă în a-l face pe fiecare, din unic cum este, să devină pentru câteva secunde fiinţă publică. Într-o astfel de poziţie, este evident că unele dintre banalităţile noastre trebuie tăgăduite, la fel cum se şterg micimea sau fragilitatea. Timp de treizeci sau şaizeci de secunde, iată-ne eroi, celebri sau celebraţi, capabili să rezolvăm în chip magic conflicte care ne chinuiau un moment mai devreme.
[...]
Este fascinant; în schimb, suntem repede atraşi de scurtele momente de publicitate care ne sunt acordate. Le iubim pentru că transformă cotidianul în isprăvi maiestuoase. Le adulăm pentru că, prin intermediul lor, copilul-magician triumfă asupra imposibilului.
Experienţa psihanalitică este, într-adevăr, un loc al intimităţii, o vorbire care se urzeşte şi se ţese la antipozii publicităţii. Desigur, copilul magic conduce această vorbire, dar el trebuie, de asemenea, să-i cuprindă adevărata măsură. În publicitate, dimpotrivă, triumfă în secret: refugiindu-se sub haosul verbului; departe de a se denunţa, consumând cu veselie. De la divan la ecran, divergenţa părea uneori de nerezolvat. Totuşi, o ştie fiecare, copilul cuminte şi conştient de banalitatea lui coexistă în cotidian cu copilul magic şi triumfător. Cei doi îşi dispută prim planul reprezentării umane. Şi unul, şi celălalt aspiră, pe rând, la adevăr.

Titlul original: L inconscient qu on affiche
Publicată de: Editions Aubier Montaigne, Paris, 1984
Limba originală: franceză
Traducere: Irina şi Costin Popescu

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.080 sec
7.4.15
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.