Principiul Oz - Cum sa obtii rezultate prin responsabilitate individuala si organizationala

Principiul Oz - Cum sa obtii rezultate prin responsabilitate individuala si organizationala
PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,20 lei
Diferență: 9,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Categoria: Motivational

DESCRIERE

Principiul Oz: Cum sa obtii rezultate prin responsabilitate individuala si organizationala / The Oz Principle: Getting Results Through Individual and Organizational Accountability de Roger Connors, Tom Smith si Craig Hickman este o carte despre responsabilitate si despre modul in care ea ne poate asigura succesul in plan individual sau organizational. Principiul Oz face trimitere la seducatoarea scriere a lui Frank Baum – Vrajitorul din Oz –  in care personajele parcurg un drum simbolic, pana in Orasul de Smarald pentru ca vestitul vrajitor sa le rezolve problemele. 

 

 

 

Dar, cand ajung la destinatie, constata ca, de fapt, nu aveau nevoie de niciun vrajitor, pentru ca fiecare dintre ei era capabil sa isi rezolve problemele prin forte proprii. Autorii ne invita astfel pe fiecare dintre noi sa ne punem in pielea acestor personaje si sa parcurgem un drum simbolic de la ignoranta la cunoastere, de la frica la curaj, de la starea de paralizie la putere, si de la statul de victima la cel de responsabili pentru propriile noastre destine.

 

 

 

Principiul Oz te invita asadar sa parcurgi „cararea pietruita cu caramizi galbene” spre Orasul de Smarald pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o urmam pentru a ne redobandi calitatile necesare in vederea obtinerii succesului.

 

 

 

Roger Connors si Tom Smith sunt copresedinti si fondatori ai companiei Partners In Leadership, care ofera cursuri de pregatire pentru personalul aflat in functii de conducere, precum si servicii de consultanta pentru companii din intreaga lume, fiind primii care au introdus cursuri despre asumarea responsabilitatii. Pe parcursul carierei, au dezvoltat ceea ce ei numesc „Cele trei principii ale responsabilitatii“ – o abordare cuprinzatoare prin care companiile pot institui responsabilitatea, atat la nivel individual, cat si de echipa sau organizatie.

 

 

 

Craig Hickman a urmat cursurile unui program de MBA la Harvard, este fondatorul companiei de consultanta Management Perspectives Group, iar in prezent activeaza ca Senior Partner la Partners In Leadership. A scris 17 carti, printre care se numara: Creating Excellence (Cum sa creezi execelenta), Mind of a Manager Soul of a Leader (Cum sa ai mintea unui manager si sufletul unui lider) si The Strategy Game (Jocul de strategie).

 

 

 

Definitia responsabilitatii propusa de „Principiul Oz” este urmatoarea:

 

 

 

„O alegere personala pe care o face cineva in scopul de a-si depasi conditia, demonstrand ca detine instrumentele necesare pentru a obtine rezultatele dorite – observa, se implica, solutioneaza si actioneaza.”

 

 

 

Pe parcursul cartii vom vedea asadar cum putem obtine ceea ce ne dorim (la nivel individual sau de organizatie) aplicand principiul lui Oz care se refera la asumarea responsabilitatii. 

 

 

 

Volumul este impartit in trei parti dupa cum urmeaza:

 

 

 

Partea I: Principiul Oz: Obtine rezultate asumandu-ti responsabilitatea

 

 

 

In viata in general si in afaceri, in special, atitudinea de victima este cea mai rea. Care este opusul acesteia, te intrebi? Responsabilitatea, sunt de parere cei trei autori. De aceea, in acest capitol, vei afla ce este responsabilitatea, care sunt pasii spre responsabilitate si cum sa aplici responsabilitatea conform principiului Oz in fiecare aspect din viata ta, pentru a obtine ceea ce-ti doresti pentru tine, pentru echipa ta si compania ta.

 

 

 

Asadar, drumul spre asumarea responsabilitatii presupune patru mari pasi:

 

 

 

1. Observa - presupune recunoasterea si constientizarea deplina a unei situatii.

 

 

 

2. Implica-te - se traduce prin asumarea experientelor si contextelor pe care le generam pentru noi si cei din jur.

 

 

 

3. Solutioneaza - presupune schimbarea starii de fapt prin cautarea unor solutii la probleme cu care poate ca nu te-ai mai confruntat anterior;

 

 

 

4. Actioneaza - presupune dedicarea si curajul de a duce la indeplinire solutiile gasite, chiar daca asta implica un grad ridicat de risc.

 

 

 

Pornind de la premisa ca exista o linie intre succes si esec, autorii ne ghideaza cum sa ne situam deasupra liniei, adica in randul oamenilor de succes, prin acceptarea realitatii, responsabilitate, dedicare, gasirea de solutii la problemele care pot aparea si actiuni hotarate – si cum sa evitam acele comportamente care ne conduc in mod sigur in randul victimelor – sub linie: scuze, vina aruncata asupra altora, confuzie, neajutorare, etc. 

 

 

 

Testul pe care ti-l pun la dispozitie cei trei autori te va ajuta sa iti dai seama unde te situezi in momentul de fata: sub sau deasupra, liniei. 

 

 

 

Tot aici vei intelege pericolul la care te expui daca adopti atitudinea de victima, in special cand vine vorba de mediul de afaceri sau de procesul managerial, dar si care sunt cele sase etape ale ciclului victimizarii si cat este de important ca toti membrii unei organizatii sa-si asume responsabilitatea colectiva.

 

 

 

Si pentru ca depasirea conditiei in vederea atingerii rezultatelor dorite este esenta Principiului Oz, asa cum tema puterii personale reprezinta esenta romanului scris de L. Frank Baum, autorii iti vor furniza pe tot cuprinsul acestui capitol informatiile de care ai nevoie pentru a te situa mereu deasupra liniei. 

 

 

 

Studiile de caz referitoare la mari companii precum: Lucent, Xerox, General Electric, Enron, Citigroup, si alte cateva, vor exemplifica ce se intampla la nivel de organizatie cand cei implicati se feresc sa isi asume responsabilitatea pentru faptele lor.

 

 

 

Partea a II-a. Puterea responsabilitatii individuale: treci deasupra liniei

 

 

 

„Principiul Oz: fiecare detine puterea de a se ridica mai presus de imprejurarile in care se afla. Cu totii avem in noi puterea de a reusi sa facem ceea ce ne propunem.”

 

 

 

Daca in capitolul precedent ai aflat care sunt cei patru pasi spre asumarea responsabilitatii, in acest capitol autorii vor vorbi pe larg despre fiecare dintre ei, pavandu-ti astfel drumul spre un scenariu de succes pentru orice afacere, fara exceptie.

 

 

 

Dar sa ii luam pe rand:

 

 

 

1. Observa. 

 

 

 

Autorii isi continua aici analogia dintre celebrul roman pentru copii „Vrajitorul din Oz”  si responsabilitate. Leul simbolizeaza astfel prima dimensiune a responsabilitatii: curajul de a privi in fata realitatea.

 

 

 

Tot aici vei afla:

 

 

 

• pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a trece deasupra liniei, 

 

 

 

• consecintele la care sa te astepti atunci cand vei refuza sa vezi realitatea asa cum e. 

 

 

 

• cateva ponturi referitoare la cum sa ceri un feedback sincer, 

 

 

 

• un test care te va ajuta sa iti evaluezi abilitatea de a recunoaste situatiile in care aluneci sub linie.

 

 

 

 

 

2. Pune-ti inima in joc si implica-te

 

 

 

Omul de Tinichea simbolizeaza cea de-a doua treapta a responsabilitatii, si anume curajul de a ne implica.

 

 

 

A te implica, inseamna, din perspectiva celor trei autori, sa vezi problema atat din perspectiva victimei, cat si din perspectiva responsabilitatii. Testul pe care ti-l pun la dispozitie autorii in acest capitol iti va spune in ce masura iti asumi responsabilitatea in momentul de fata in ceea ce faci. Tot aici, vei afla care sunt beneficiile deciziei de a te implica total in tot ceea ce intreprinzi.

 

 

 

 

 

3. Dobandeste intelepciune pentru a gasi solutia

 

 

 

Sperie-Ciori simbolizeaza cea de-a treia treapta a responsabilitatii, si anume intelepciunea de a solutiona probleme. 

 

 

 

Autorii iti vor arata aici  cum sa folosesti abilitatile de a observa si de a te implica, impreuna cu noua abilitate de a solutiona probleme pentru a depasi obstacolele care se ivesc pe drumul spre succes. De asemenea, iti vor vorbi despre beneficiile intelepciunii de a cauta solutii.

 

 

 

Tot aici vei vedea ce consecinte pot aparea atunci cand te decizi sa nu rezolvi problemele la timp si vei putea parcurge o lista cu abilitatile necesare pentru a solutiona problemele usor si eficient. Testul de la finalul capitolului te va ajuta sa iti dai seama cat de bine te descurci in ceea ce priveste abilitatile de solutionare a problemelor. 

 

 

 

 

 

4. Dezvolta-ti mijloacele pentru a actiona

 

 

 

Dorothy simbolizeaza a 4-a treapta a responsabilitatii: capacitatea de a actiona.

 

 

 

Doar cand si-a dat seama ca are aceasta abilitate si a folosit-o, a obtinut rezultatele pe care si le dorea. Chiar daca a avut pantofii fermecati in picioare inca de la inceputul calatoriei, Dorothy nu s-a folosit de puterea lor, pana cand nu a invatat Principiul Oz: fiecare detine puterea de a se ridica mai presus de imprejurarile in care se afla. Cu totii avem in noi puterea de a reusi sa facem ceea ce ne propunem.

 

 

 

Responsabilitatea presupune sa ne asumam o situatie si sa actionam. Insa nu toti oamenii sunt capabili sa actioneze atunci cand trebuie. De ce se intampla asta, dar si care sunt consecintele atunci cand nu avem curajul de a actiona, vom afla din capitolul de fata. Tot aici vom descoperi si beneficiile pe care le obtinem daca actionam. Testul din acest capitol consta intr-un chestionar care te va ajuta sa descoperi daca esti dispus sau nu sa iti asumi riscurile care vin odata cu trecerea la actiune.

 

 

 

Partea a III-a. Obtine rezultate cu ajutorul responsabilitatii colective. Ajuta-ti compania sa treaca deasupra liniei

 

 

 

Pentru a asigura succesul afacerii tale este nevoie ca fiecare angajat sa-si asume atat responsabilitatea individuala, cat si pe cea colectiva. Iar pentru a realiza acest lucru, este nevoie de un leadership eficient deasupra liniei. Cei trei autori iti vor prezenta aici in acest sens o lista cu cele mai frecvente greseli pe care le fac liderii, pentru a sti sa le eviti pe viitor, dar si o lista cu comportamente specifice oamenilor care actioneaza deasupra liniei, respectiv sub linie, precum si caracteristicile specifice unui leadership responsabil.  Asadar, daca pana acum s-a vorbit despre cum sa te ridici tu insuti deasupra liniei, in aceasta parte a cartii vei afla cum sa-i faci pe altii sa se ridice deasupra liniei.

 

 

 

Vei afla asadar, care sunt cele cinci activitati-cheie care vor imbunatati substantial abilitatea angajatilor de a crea si a sustine o cultura a responsabilitatii in organizatia ta, dar si care sunt cei trei pasi necesari inainte de a incepe sa implementezi principiul responsabilitatii in firma ta.

 

 

 

Autorii iti pun la dispozitie si in acest ultim capitol un test cu ajutorul caruia iti vei da seama in ce masura se aplica principiul responsabilitatii in momentul de fata in compania ta, dar si sase instrumente pentru cimentarea responsabilitatii in cultura companiei tale, precum si trei pasi pentru a perpetua responsabilitatea in randul angajatilor tai. Tot aici vei afla cum sa aplici Principiul Oz pentru a rezolva cele mai spinoase probleme de afaceri din zilele noastre si care sunt principalele tipuri de probleme pe care managerii tind sa le lase nerezolvate si care impiedica firmele sa-si indeplineasca misiunea de a deveni mai competitive, mai profitabile, mai apropiate de dorintele angajatilor si mai performante.

 

 

 

Odata ajuns la finalul cartii, sper ca vei constientiza, draga cititorule ca, de multe ori nu factorii din jurul nostru sunt cauza propriului esec, ci mai degraba, propriul caracter, sau, asa cum spun cei trei autori ai cartii de fata:

 

 

 

„Nu uita, doar atunci cand iti asumi complet responsabilitatea pentru gandurile, emotiile, actiunile tale si rezultatele pe care le obtii, vei putea deveni stapanul propriului destin; daca nu, altcineva sau altceva va prelua fraiele.”

 

Anul aparitiei:2022

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.057 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.