Povesti despre Cluj VII

Povesti despre Cluj VII
PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 28,00 lei
Diferență: 7,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Proiect editorial aparut sub egida Asociatia „Vechiul Cluj”
Coordonatorul volumului: Tudor Salagean
Coordonatorii proiectului: Sebastian?Iacob Moga, Victor?Eugen Salca
Prefata de Victor?Eugen Salca

Colectia Clujul din cuvinte este coordonata de Irina Petras

 

Putina lume isi aduce aminte ca intre anii 1933 si 1947 a aparut la Cluj o revista cu numele „Carpatii”, purtand subtitlul „Vanatoare*Pescuit*Chinologie”. Revista isi avea redactia si administratia in Cluj, pe Strada Regina Maria (azi Bulevardul Eroilor) la no. 36, asa dupa cum reiesea de pe coperta primului numar, care a aparut la 15 ianuarie 1933. Timp de opt ani, revista a avut o aparitie lunara constanta. [...] Dupa [noiembrie 1947] revista isi inceteaza aparitia, caci se intrase in epoca „democratiei populare”... In mare, o revista cu profil cinegetico-pescaresc si chinologic a reusit sa apara intr-un oras de provincie timp de 15 ani, pana la o mare cotitura istorica, dupa care nu a mai fost nevoie de astfel de „burghezo-mosierisme”. (Mihai-Florin Hasan)

* * *

Este foarte posibil ca o parte semnificativa a locuitorilor Clujului sa fi fost influentati, intr-o masura mai mare decat am putea crede astazi, de ideologia husita, care a avut numeroase canale de patrundere in Transilvania. In orice caz, in ultima sa etapa rebeliunea are obiective pe care contemporanii le considerau radicale. Potrivit lui Antonio Bonfini, cronicarul de curte al lui Matia Corvin, rasculatii ar fi dorit sa instituie „un nou tip de libertate” (libertatis nova specie), iar victoria lor ar fi dus la „rasturnarea randuielilor tarii”. (Tudor Salagean)

* * *

In momentul in care, la data de 15 septembrie 2004, avea loc ceremonia de deschidere oficiala a ?colii de Agenti de Politie Septimiu Muresan, cei prezenti – reprezentanti de cel mai inalt nivel ai Ministerului de Interne, ai Inspectoratului General al Politiei Romane, ai autoritatilor publice locale, ai presei centrale si locale, profesori, elevi, parinti – aveau sentimentul ca asista la un eveniment de noutate absoluta: invatamant politienesc la Cluj, menit a completa paleta specializarilor din Alma Mater Napocensis. Insa o privire mai atenta asupra surselor istorice si arhivistice a dovedit faptul ca lucrurile nu stateau deloc asa. Mai mult decat atat, traditia scolilor cu profil politienesc in urbea de pe Somesul Mic insemna un sir intreg de institutii care au functionat aici, cu inevitabilele perioade de intrerupere, pe parcursul unui secol intreg. (Gabriel-Virgil Rusu)

* * *

Cuprins

Victor-Eugen Salca, Prefata

Lukacs Jozsef, O scurta istorie a epidemiilor din Cluj

Tudor Salagean, 1437-1438: Clujul si rascoala de la Bobalna

Ioan Ciorca, Biserica ortodoxa din Manastur cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Trecut si prezent

Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, Sistemul educational in perioada interbelica

Mihai-Florin Hasan, Revista „Carpatii” si Clujul

Emil Sitaru, Povesti din spatele catedrei

Gabriel-Virgil Rusu, Un secol de invatamant politienesc la Cluj

Mihai Prodan, Filmul turnat la Cluj, cu Florin Piersic, Jean Marais si fiul lui Charlie Chaplin, in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile: „par, pentru epoca respectiva, episoade de science-fiction”

Florin Morosanu, Adrian Chirca, O scurta istorie a candidaturii orasului Cluj-Napoca la titlul de Capitala Europeana a Culturii

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

24,00 lei
PRP: 30,00 lei
Created in 0.065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.