Poezii - Vasile Alecsandri. Colectia elevi de 10 plus

Poezii - Vasile Alecsandri. Colectia elevi de 10 plus
-10%
Preț: 9,00 lei
10,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Poezii

DESCRIERE

A fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Romane, creator al teatrului romanesc si al literaturii dramatice In Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul secolului XIX.

In 1854 - apare sub conducerea sa Romania literara. In 1863 ia nastere la lasi societatea Junimea, al carui membru onorific a fost pana la sfarsitul Jietii. In anul 1867 este ales membru al Societatii literare romane, devenita Academia Romana.

In evolutia artistica a lui Alecsandri se pot distinge cel putin trei momente, trei varste aflate In deplina corelatie cu epoca plina de transformari prin care trecea societatea romaneasca a acelor timpuri.

Debutul sau sta sub semnul unui romantism tipic, entuziast, liric (Buchetiera de la Florenta, Doine si Iacrimioare) dar si al unei necrutatoare critici a ridicolului social In piesa lorgu de la Sadagura sau In ciclul "Chiritelor': Acest romantism tipic, caracteristic literaturii romane din perioada pasopfista, are In literatura lui Alecsandri cea mai Inalta masura In Balta aiba si In Desteptarea Romaniei.

O a doua etapa, asa-zisa de limpezire, de obiectivare a viziunii si a mijloacelor artistice, se poate observa Incepand cu prozele calatoriei In Africa si terminand cu expresia artistica matura din pastel uri si din unele legende.

Cea de-a treia etapa II face sa revina spre teatru, cu o viziune In general romantica, viziune filtrata Insa printr-un echilibru al sentimentelor, printr-o seninatate a Intelegerii care II apropie de clasicism.

Alecsandri a dat forma concreta unei tendinte care preexista In poezia romaneasca. EI va fi urmat de majoritatea poetilor sensibili la elementul pictural, la peisaj, indiferent de orientare estetica: Alexandru Macedonski, George Cosbuc, Ion Pillat, Vasile Voiculescu.


Cuprins

Biografie

15 mai 1848
Adio Moldovei
Adio
Andrii-Popa
Baba Cloanta
Bradul
Cantec ostasesc
Cinel-Cinel
Cuza Voda
Dan, capitan de plai
De crezi in poezie
Dedicatie
Desteptarea Romaniei
Desrobirea tiganilor
Dimineata
Doua suflete
Doina
Dorul romancei
Dumbrava rosie
Fantana
Fluierul
Gerul
Gondoleta
Groza
Hora de la Plevna
Hora Unirei
Hora
Imn lui Stefan cel Mare
Insir-te, margarite
La gura sobei
Lacramioare
Legenda ciocarliei
Legenda lacramioarei
Legenda randunicai
Malul Siretului
Monastirea Argesului
Miezul iernri
Muntele de foc
Noaptea
Pe mare
Pe un album
Penes Curcanul
Primavara
Rodica
Romanta de toamna
Sania
Sentinela romana
Sergentul
Soarele, vantul si gerul
Stele
Strunga
Stefan si Dunarea
Stefan Voda si codrul
Tara

Referinte critice


Nr. de pagini: 232
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

10,50 lei
14,00 lei (-25%)
13,89 lei
19,98 lei (-30,48%)
8,39 lei
11,99 lei (-30,03%)
7,23 lei
9,90 lei (-26,97%)
4,80 lei
6,00 lei (-20%)
6,80 lei
8,00 lei (-15%)
Created in 0.065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.