Pe urmele sfintilor. Pelerinaj in Serbia si Muntenegru - Petras, Miroslav

Pe urmele sfintilor. Pelerinaj in Serbia si Muntenegru - Petras, Miroslav
Preț: 17,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2021

DESCRIERE

Pe urmele sfintilor Pelerinaj in Serbia si Muntenegru

 

Dumnezeu ne-a invrednicit sa pasim cu smerenie pe urmele Sfintilor care au aprins, au inaltat, pazesc si ocrotesc inimile

dreptmaritorilor crestini din binecuvantatele tinuturi ale Serbiei si Muntenegrului. Acestia impartasesc daruri si fac minuni, strang impreuna mii de credinciosi la Sfintele altare, oferindu-ne noua celor care pelerinam pe aceste minunate plaiuri ale ortodoxiei, exemple de smerenie, modele vrednice de urmat, pilduitoare marturii care ne incredinteaza ca tot darul desavarsit si toata darea cea buna este de sus, de la Parintele Ceresc al tuturor.

Situata in centrul si sud-estul Europei, Serbia oficial Republica Serbia, acopera partea de sud a Campiei Panonice si partea centrala a Balcanilor.

In antichitate, pe teritoriul de astazi al Serbiei locuiau triburi ilirice si tracice. In secolul al II-lea i. Hr., romanii cuceresc regiunea, iar in anul 9 i. Hr. o includ in provincia Illyricum. Intre secolele V–VII, aici sosesc triburi slave, care ii vor „slaviza“ pe autohtoni (iliri, daci, traci, celti, colonisti romani) si se vor amesteca cu acestia, ducand la etnogeneza formarii poporului sarb.

Radacinile statului se intind pana in secolul al VII-lea si se suprapun istoriei Dinastiei Vlastimirović. Un regat sarb, cu capitala la Duklja, a luat fiinta in secolul al XI-lea, gasindu-si sfarsitul spre finele secolului urmator. Serbia medievala s-a format in jurul regiunii Raška, in secolul al XII- lea avand ca figura centrala pe Marele Jupan Stefan Nemanja(Sfantul Cuvios Simeon, tatal Sfantului Sava). In anul 1220, sub conducerea lui Stefan Intai, Serbia a devenit regat, iar in anul 1346 Stefan Dušan a infiintat Imperiul Sarb, dezintegrat in urma infrangerii in fata turcilor otomani in anul 1389. Batalia istorica a avut loc la Kossovo: nordul Serbiei a fost cucerit si el prin caderea cetatii Smederevo in anul 1459, urmand Bosnia cativa ani mai tarziu si Hertegovina in 1482.

Intre anii 1459 – 1804, Serbia, in pofida a trei invazii austriece si a numeroase rebeliuni, a ramas sub conducerea Imperiului

Otoman. Viata religioasa a fost dominata de Islam, fapt care a dus la numeroase convertiri. Cei convertiti au preluat denumirea de musulmani, iar mai tarziu pe cea de bosniaci, refuzand sa mai fie identificati drept sarbi.

 

Pe urmele sfintilor Pelerinaj in Serbia si Muntenegru

Nr. pagini: 196

Anul aparitiei: 2021

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.098 sec
7.4.21
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.