Pavilionul cancerosilor vol. I

Pavilionul cancerosilor vol. I
-20%
Preț: 7,92 lei
9,90 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Romane

DESCRIERE

Pavilionul cancerosilor vol. I. Prezentare - Pavilionul cancerosilor vol. I. Alexandr Soljenitîn (1918-2008) a fost dizidentul rus care a demascat cu oînversunare neobosita regimul subuman de functionare a lagarelor de reeducare din URSS. Arhipelagul Gulag (aparuta dejaîn Colectia Cotidianul Literatura) a fost, decenii de-a rândul, reper pentru milioane de victime sau de contestatari ai regimului totalitarist din fostul bloc sovietic. Elînsusiîncarcerat timp de opt aniîn asa-numitele lagare ale groazei, pentruîndrazneala de a-si fi permis ironii legate de politica lui Stalin, pe când era capitanîn armata sovietica, Soljenitîn si-a pus talentul de scriitorîn slujba deconspirarii crimelorîmpotriva umanitatii, girate de un stat politienesc.

A primit Premiul Nobelîn 1970, exact la un an dupa ce fusese exclus din Uniunea Scriitorilor si atacatîn presa oficiala pentru atitudinea sa critica fata de practica cenzuriiîn URSS. Relatiile cu autoritatile sovietice, si asa subrede, seînrautatisera si mai mult dupa ceîn Occident aparuseraîn 1968, chiar fara permisiunea autorului, Pavilionul cancerosilor siÎn cerculîntâi.În 1973, dupa ce primul volum din Arhipelegul Gulag a aparut la Paris, Soljenitîn a fost arestat, privat de cetatenie si expulzat din tara. Initial stabilit la Zürich, a calatorit apoiîn Franta si Spania, a dat nenumarate interviuri si a tinut discursuri dure si fata de Occident, si fata de URSS, stabilindu-seîn cele din urmaîn SUA.În tot acest timp, cartile lui au continuat sa apara la edituri importante, iar vocea lui, critica de data asta si cu politicile Vestului, atrage atentia, intriga si-i aduce adversari din toate partile. Abiaîn 1994 revineîn tara, unde intraîn gratiile lui Vladimir Putin, presedintele cu trecut de kaghebist,în care vedeaînsa o sansa sigura de a reînvia vechile valori ale Mamei Rusia.

Prin Pavilionul cancerosilor Soljenitîn coboaraîntr-o altfel de lume condamnata la izolare: nuîntr-una din lagarele groazei, ci printre niste oameni pentru care gândul la viata de afara e un paliativ firav, menit sa faca verdictul suportabil. Boala nu reteazaînsa emotiile, nostalgia, regretul, dragostea, rautatea, sau invidia; toate se petrec si aici. Boala din Pavilionul cancerosilor depasesteînsa limitele unei rezerve de spital si devine pecetea unui regim de viataîn care absurdul, angoasa si agonia sunt simptome fara remediu.

336 pagini
Anul aparitiei:2009

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.062 sec
7.4.11
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.