Patriarhii Romaniei. Evocari omagiale

Patriarhii Romaniei. Evocari omagiale
-10%
Preț: 28,80 lei
32,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Religie

DESCRIERE

Albumul de a carui rigoare a slovei, acuratete lingvistica si editoriala s-au ingrijit Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si parintele Sorin-Vasile Tancau, ostenitor in cadrul Editurilor Patriarhiei Romane, este o candela a bucuriei efortului ce rodeste, este o faclie ce aduce raze de lumina din istoria si viata Bisericii.

intr-o perioada in care toate aspectele sociale sunt afectate de secularizare, in care se incearca diminuarea rolului Bisericii in viata cotidiana si mai ales in educatia tinerei generatii, noua aparitie intruchipeaza in scurte medalioane efortul cu timp si fara timp al intaistatatorilor Bisericii noastre dornici sa-si pazeasca si sa-si ocarmuiasca asa cum se cuvine turma incredintata, in diferite vremuri. in sensul strict al cuvantului, volumul de fata nu este o carte de autor, nu este doar o monografie pur istorica, ci se infatiseaza ca un mic tratat de autentica istoriografie ortodoxa, o contributie ce ofera in sinteza date biografice si marturii ale celor care i-au cunoscut sau le-au fost colaboratori patriarhilor Romaniei, cititorii avand astfel prilejul de a admira lucrarea si viata celor care au primit, prin harul si randuiala lui Dumnezeu, misiunea conducerii Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa cum aflam din cuvantul-inainte al volumului scris sub indemnul paulin „Aduceti-va aminte de mai-marii vostri!“, lucrarea de fata constituie o marturie a pretuirii clerului si un omagiu de recunostinta pentru acesti mari ierarhi, care au pastrat in vremuri grele comoara invataturii celei adevarate si au implinit cu demnitate si intelepciune aceasta slujire incredintata de Dumnezeu. Chipul fiecarui patriarh din Istoria Bisericii noastre este deschis de cele mai importante repere biografice, precum si de un portret zugravit in alese culori. Imaginea de ansamblu a activitatii celor sase patriarhi care au slujit Ortodoxia romaneasca si cea universala, contribuind la intarirea unitatii acesteia, este realizata prin fragmente din cuvantari oficiale, studii si volume omagiale ale unor mari personalitati laice si eclesiale.

Acestea au redat in diverse imprejurari chipul intailor pastori de suflete ale romanilor ce au fost, sunt si vor fi pururea trambite marturisitoare ale tezaurului comun al credintei crestine. Toate caracterizarile din acest buchet, desi sunt foarte diversificate prin stil, forma sau abordare, pastreaza filonul comun al traditiei, al iubirii si al jertfei marilor pastori de suflete pentru binele Bisericii si al tuturor credinciosilor. Randurile consemnate aici arata lucrarea dinamica a tuturor patriarhilor Romaniei, precum si actualitatea lucrarii lor misionare peste veacuri.

Daca citesti franturi de rand din portretul fiecarui patriarh, regasesti evidentiate darurile fiecaruia, dar si firul rosu ce configureaza imaginea comuniunii peste veacuri. Ca marturie redam in final cateva cuvinte ale inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, despre cel de-al saselea Patriarh al Romaniei: „Ierarhul, in aparenta sobru, in realitate bland si disponibil pana la epuizarea resurselor sale biologice de dragul misiunii si lucrului temeinic gandit si facut spre binele Bisericii, este un frate bun pentru ierarhi, un parinte responsabil pentru preoti si un luptator darz pentru mai binele credinciosilor“.

 

Numar pagini: 41
Format: 21x21
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.079 sec
7.4.21
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.