Panzaru Ioan, Regimul interpretarii: literatura si sensul actiunii

Panzaru Ioan, Regimul interpretarii: literatura si sensul actiunii
-16%
Preț: 31,04 lei
36,95 lei (-15,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Filosofie

DESCRIERE

Premiul Asociatiei de Literatura Generala si comparata din Romania, pentru„cea mai buna carte de teorie literara publicata in anul 2012”

Premiul revistei Observator cultural, editia 2013, pentru categoria „Critica/ Istorie literara/ Teorie literara”

Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2012

Cum sa interpretam mitul lui Adam si al Evei? Sa fie oare vorba de culpabilizarea omenirii, supunerea femeilor, instituirea libertatii? In conceptia lui Ioan Panzaru, tipurile de texte care pretind sa ne calauzeasca, precum legea, opera literara si scriptura, se lasa integrate intr-o conceptie de ansamblu despre disciplinele culturii, permitind astfel observarea migratiei si metamorfozei sensului. Daca o privim ca parte a deliberarii in vederea alegerii unui curs de actiune, interpretarea leaga fenomenul normativitatii, care constituie sensul, de viata sociala cotidiana. Sensurile actiunilor sint alese dintre sensurile disponibile in cultura, dintre sensurile actiunilor deja savirsite de alti oameni, si adaptate la situatiile in care se afla agentii. Respingind folosul indoielnic al unei epistemologii distincte pentru stiintele umane sau al relativismului, autorul adopta metode inspirate de pragmatica, de interactionismul simbolic si de un pragmatism sceptic. Interpretarea ajunge astfel intr-o confruntare directa cu teoria adevarului.
 
Din cuprins:
Trei domenii ale interpretarii textuale• Libertatea de a interpreta• Interpretarea ca problema• Intentii si intrebari• Transgresiune si pedeapsa• Inchiderea si sensul narativNr. de pagini: 424
Anul aparitiei: 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.077 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.