Omul in lume, „icoana” a chipului lui Dumnezeu sau iluzie a propriilor ganduri

DESCRIERE

Omul este o fiinta activa. Asa a fost el creat de Dumnezeu. Afirmatia din Cartea Facerii ca "Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Sa" [Fc. 1, 26] vorbeste tocmai despre acest lucru, iar Sfintii Parinti precizeaza ca Fiul lui Dumnezeu este chip sau icoana a Tatalui. De aceea, omul poate fi definit ca icoana a Chipului lui Dumnezeu, care ajunge la asemanarea cu Dumnezeu prin cunoasterea Lui.

Dar omul este, in acelasi timp, si fiinta ganditoare, fiinta care ia decizii in ceea ce priveste propria existenta. Problema este, insa, confuzia. Datorita acestui "accident" al fiintei umane, accident survenit datorita diavolului, mintea omului s-a transformat intr-un mecanism care falsifica realitatea.

Despre aceasta vorbeste noua carte a parintelui Vasile Gafton. Despre faptul ca, datorita acestei slabiciuni a firii omenesti, datorita confuziei, vointa de a-L cunoaste pe Dumnezeu si de a ne mantui este deturnata spre lume. Falsificarea aceasta este cea dintai si principala problema pe care o avem noi, oamenii, si din ea decurg toate celelalte. Omul se poate transforma din icoana a Chipului lui Dumnezeu intr-o iluzie generata de propria gandire afectata de pacat.

 

Laurentiu, Mitropolitul Ardealului

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0655 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.