O istorie a gandirii despre frumos si a esteticii teatrului de la Hesiod, Aristotel si Horatiu la Stanislavski, Peter Brook si Eugenio Barba

PRP: 165,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 123,75 lei
Diferență: 41,25 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

O istorie a gandirii despre frumos si a esteticii teatrului de la Hesiod, Aristotel si Horatiu la Stanislavski, Peter Brook si Eugenio Barba. Biografii, opere si texte fundamentale

Prima cercetare, care se intinde pe un orizont de aproape trei milenii, pleaca de la intelegerea Frumosului in Antichitate, traverseaza timpul si incepand cu secolul XVIII abordeaza estetica teatrului, prezentand Biografii, Opere si Texte fundamentale selectate.

51 de filosofi si dramaturgi importanti dezvaluie intelegerile lor despre domeniul frumosului si al esteticii teatrului. 

Surprinzatoare este conceptia tratatului Natyasastra asupra teatrului, din secolul III i.Hr., care prezinta perspectiva gandirii indiene exprimata in cele 5563 de versuri ale sale.

O lectura cuprinzatoare despre estetica care surprinde 3000 de ani.

 Volumul profesorului Corneliu Dumitriu reprezinta un ghid pentru toti cei interesati de abordarea teatrului dintr-o perspectiva estetica, ordonand cronologic, texte si autori ale caror creatii inseamna puncte de rascruce in fundamentarea si dezvoltarea teatrului ca arta.

Analiza incepe in antichitatea greaca, cu Hesiod si Homer, unde se nasc primele definitii ale Frumosului si ale acestui concept, asociat la acea vreme Adevarului, cand apare pentru prima data ideea ca Estetic inseamna Etic.

Fiecare epoca analizata are propria sa definitie asupra frumosului, iar acest volum se opreste asupra unor puncte de vedere clarificatoare pentru cum este definit teatrul ca arta in cultura Antichitatii greco-romane, a Asiei, Evului mediu, Renasterii europene, Iluminismului, Romantismului si a Secolului XX.

Ideile estetice despre teatru ale ganditorilor romani sunt analizate prin textele lui Caragiale, Tudor Vianu sau Camil Petrescu. Antologia profesorului Corneliu Dumitriu este una bine organizata, din punctul de vedere al intelegerii contextului in care apar ideile estetice despre teatru - biografia autorilor, incadrarea intr-un curent artistic si lista operelor lor esentiale. Prezentarea sintetica a ideilor importante ale esteticii autorilor analizati - inaintea fragmentelor de texte selectate, reprezinta un element important al acestui volum. In acest fel cititorul este ghidat catre asimilarea si intelegerea scrierilor la nivel conceptual.

Cartea profesorului Dumitriu devine o forma de ordonare si de competenta analiza a unor texte reprezentative care confera teatrului statutul de Arta. - Conf. univ. dr. Anca Ionita, Director departament Teatrologie, UNATC Bucuresti

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0568 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.