Nume populare pentru suferinte si leacuri de betesug

DESCRIERE

Aceasta carte prezinta plantele de leac folosite in medicina primitiva a poporului roman.

In medicina poporului nostru se gasesc idei stravechi, care ne pot conduce la cunoasterea unui fond ancestral. Studierea lor ne poate aduce uneori lamuriri asupra unor chestiuni de protoistorie romaneasca, ne poate duce chiar pana in vremurile inchegarii noastre ca popor.Studiul medicinei populare, considerata ca o ramura a etnografiei, intregeste cunostin¡ele noastre asupra obiceiurilor si psihologiei taranului si ciobanului roman. Un progres din punct de vedere stiintific il prezinta studiul etnografic al medicinei populare. Prin comparatie se pot gasi influentele din medicina populara a altor popoare, se poate fixa ceea ce este primordial, tipic in gandirea medicala a omului primitiv si, in sfarsit, se poate aplica si criteriul istoric. Obiceiuri de medicina primitiva romaneasca pe care le putem gasi la romani, la traci ori la sciti pot fi adeseori revelatoare.

Potrivit lui George Bujorean,  poporul roman are credinta ca orice planta este de-un leac oarecare. Astfel,  pentru albirea dintilor sau intarirea gingiilor se iau doua dramuri de coaja de china-rosie, doua dramuri praf de spuma de mare, doua dramuri coaja de rodie, doua dramuri praf de radacina de micsunea, un dram de praf de cuisoare si un dram clei de misa. Acestea toate, facute praf subtire, se pun intr-o cutioara si apoi sa se frece des dintii si gingiile, ca totdeauna vor fi curati si sanatosi.

Pentru bataturi la picioare sa se faca lesie tare de ciocalai si sa vare picioarele intr‑insa fiind fierbinte, cat se va putea suferi, si sa le tii pana ce se va raci lesia; atunci ele vor iesi afara din picior, dupa care sa le tai binisor cu briciul. In urma sa legi locul cu usturoi pisat si sa-l tii necontenit, pana se vor usca de tot. La cele de printre degete se poate pune si lana de oaie cu usuc. Dupa scoaterea picioarelor din lesie si taierea bataturilor se pot arde si cu piatraiadului, care iarasi le va secatui. Aceasta operatie cu lesia si arderea lor sa se faca mai de multe ori, pana vor seca. Se leaga ceapa coapta cu otet.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0605 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.