Madalina Cristina Danisor, Eficienta sistemului responsabilitatii penale

Madalina Cristina Danisor, Eficienta sistemului responsabilitatii penale
-15%
Preț: 32,22 lei
37,90 lei (-14,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 278
Categoria: General

DESCRIERE

Lucrarea isi propune sa ofere o grila de analiza a raporturilor potential conflictuale dintre libertatea individuala si siguranta persoanei, pornind de la ideea fundamentala ca cel care pune siguranta inaintea libertatii nu o merita pe nici una.
 
Utilizarea mijloacelor dreptului penal intr-o societate liberala este limitata, iar eficienta acestora poate fi problematica. Tema ne provoaca sa lamurim cadrul conceptual principial al eficientei responsabilitatii penale, in contextul unor coduri noi, penal si de procedura penala, care pretind o schimbare de filosofie penala, si intr-o conjunctura sociala si politica, in care teama de coruptie sau terorism induce ideea ca eficienta sistemului poate fi obtinuta doar prin limitarea libertatii.

Noutate absoluta
Este prima lucrare publicata in Romania care analizeaza exclusiv problema eficientei sistemului responsabilitatii penale din perspectiva transdisciplinara, prin raportare la teoria generala a dreptului, filozofia dreptului, dreptul penal, drept procesual penal si drept constitutional– urmarindu-se pe parcursul intregului studiu raspunsul la intrebarile:

   „Despre ce eficienta este vorba?”
   „Eficienta pentru cine?”
   „Eficienta, dar in ce mod?”

Din cuprins:

    Conditiile raspunderii penale
    Responsabilitatea penala
    Limitele incriminarii
    Sistemul raspunderii penale
    Pedeapsa pecuniara
    Procedura de tip plea bargain
    Recunoasterea vinovatiei
    Valoarea liberala a vietii private in lupta cu legile„Big Brother”

Puncte forte:

    abordare transdisciplinara
    ample referinte bibliografice
    analiza modului de elaborare a politicii penale a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala
    actualitatea problemelor ridicate cu privire la metodologia elaborarii politicii penale actuale in Romania

Cuvintele autorului despre lucrare:

Actualitatea studiului despre responsabilitate si raspundere penala se datoreaza, in primul rand, rupturii care s-a produs, la un anumit nivel al constiintei sociale si individuale, intre libertate si responsabilitate. Apoi, nevoia de securitate juridica a persoanelor a determinat raportarea la raspunderea penala prin intermediul cerintei de eficienta. De ce este nevoie sa ne intrebam asupra problemei raspunderii penale, in conditiile in care legislatiile penale ale statelor par sa fi surprins deja toate aspectele pe care aceasta le implica? Raspunsul la aceasta intrebare se fundamenteaza pe faptul ca s-a produs o mutatie importanta a modului in care statul intervine si incrimineaza comportamentele, precum si a felului in care indivizii se raporteaza la actiunile semenilor lor si la interventia statala.

Nr. de pagini: 278
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.072 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.