Lucian Bojin, Personalitatea juridica in dreptul organizatiilor

Lucian Bojin, Personalitatea juridica in dreptul organizatiilor
-15%
Preț: 27,97 lei
32,90 lei (-14,98%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 180
Categoria: General

DESCRIERE

Lucrarea isi propune sa surprinda felul in care conceptia asupra personalitatii juridice colective a influentat regimul juridic al organizatiilor, cu aplicare in special in domeniul dreptului societar. Demersul nu este cantonat la spatiul juridic romanesc, ci la cel occidental in general, insa referirile concrete se raporteaza, in mare masura, la dreptul romanesc actual (iar, uneori, la cel american si britanic).
 
Evolutia istorica a dreptului societar indica o deplasare de la accentul pus pe efectul de integrare al personalitatii juridice catre cel pus pe efectul de fragmentare (dus la apogeu odata cu aparitia societatilor cu raspundere limitata unipersonale si a grupurilor de societati). Reactia la dominatia efectului de fragmentare a fost dezvoltarea de instrumente juridice care sa combata excesele in aceasta directie si sa re-echilibreze raportul dintre considerentele de eficienta economica si exigentele etice in domeniul dreptului societar. Lucrarea pune in evidenta si comenteaza fiecare din aceste etape ale mutatiei pe care o sufera personalitatea juridica in evolutia dreptului societar (si dreptului organizatiilor in general).    

Noutate absoluta
Prima abordare romaneasca a dreptului societar (si a dreptului organizatiilor in general) centrata pe influenta personalitatii juridice in evolutia regimului juridic al organizatiilor.

Autorul despre lucrare - despre personalitatea juridica a grupurilor
Despre personalitatea juridica a grupurilor (personalitate juridica colectiva) se poate vorbi atat de simplu sau atat de complicat pe cat se doreste. Pe de o parte, orice jurist practician fara preocupari teoretice rezolva in mod curent probleme care ii pretind sa opereze cu o anumita dexteritate cu conceptul de persoana juridica (spre exemplu, inregistrarea unei societati la Registrul comertului). La polul opus, unele dintre cele mai puternice minti juridice ale epocii moderne s-au inclestat intr-o aprinsa disputa teoretica asupra„naturii” persoanei juridice, disputa care a starnit multe pasiuni intelectuale, pana la a iesi din sfera dreptului si a intra in aceea a teoriei politice.
Astfel, intregul demers de cercetare a pornit de la intrebarile:
(1)„Cum distingem un grup caruia ii este recunoscuta personalitatea de juridica de un grup care nu beneficiaza de o astfel de recunoastere?” si
(2)„Cum determinam membrii unui grup care beneficiaza de personalitate juridica?” (in sensul in care grupul include toate persoanele eventual afectate de activitatea sa sau numai pe unele dintre ele).

Puncte forte

    analizarea normelor juridice interne in raport cu normele europene
    abordare analitica, critica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete
    analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile coduri
    abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura: drept comercial, drept civil, dar si drept fiscal
    ample referinte bibliografice
    index alfabetic

Nr. de pagini: 180
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.067 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.