Limba si literatura romana. Manual pentru clasa a XI-a (Lazarescu Rodica)

Limba si literatura romana. Manual pentru clasa a XI-a (Lazarescu Rodica)
-5%
Preț: 29,45 lei
31,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2006

DESCRIERE

Profesorul caruia i se adreseaza manualul este acela care opteaza pentru dinamismul lectiei, pentru interactiunea permanenta cu elevii, pentru „lectia vie”, in care cel care „actioneaza” nu este doar profesorul, ci intregul colectiv al unei clase.

Pentru atingerea acestor scopuri, am avut in vedere, in primul rand, dislocarea accentului de pe informatia stufoasa pe text. Manualul de fata nu s-a vrut si nu este un tratat academic. Am oferit strictul necesar legat de autorul unui text, preferand sa prezentam (doar) un punct de plecare in investigarea unui capitol. Profesorul, care deja a parcurs programa pentru clasa a XI-a, a putut constata ca temele propuse impun o abordare complexa, o contextualizare permanenta a „cazului” cu variate domenii: istoria, estetica, uneori chiar filosofia. (Nu este de ascuns faptul ca programa are un grad de dificultate sporit fata de alti ani.)

Demersul nostru face ca manualul sa fie realmente un instrument de lucru, astfel conceput incat sa respecte niste etape clare:

    prezentarea conceptului in discutie;
    contextualizarea lui in spatiul cultural romanesc si european;
    exemplificarea prin text;
    „lucrul” pe text;
    concluzii;
    evaluare (prin teste la final de modul).

Ca noutate, am introdus ideea activitatilor „dincolo de ziduri” (concepute ca o modalitate de a dinamiza ora de literatura, de a trimite elevii sa caute, sa se documenteze si sa aduca lectiei o contributie reala), precum si pe aceea a interdisciplinaritatii.

Elevul caruia ne adresam trebuie sa stie ca manualul nostru nu este o culegere de comentarii „bine simtite”. Am avut in vedere tipul de elev dinamic, tanarul care se angajeaza in discutii si isi sustine opinia fara teama ca ceea ce spune nu este important, „corect” sau iese din tiparele comentariilor gata facute. Dialogul este o modalitate sigura de dobandire a calitatilor necesare unei bune comunicari. Astfel, elevul va avea libertatea sa se exprime oricand, asupra oricaror probleme. Va realiza ca textul este o forma de existenta vitala pentru receptorul de literatura, iar lectura devine un act profitabil daca nu ramanem la reproduceri obositoare, ci cream situatii de comunicare.

Autorii

An aparitie 2006
Nr. de pagini 216
Format 20x27

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.069 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.