Limba materna

Limba materna
-25%
Preț: 21,75 lei
29,00 lei (-25%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Romane

DESCRIERE

Limba materna. Prezentare - Limba materna. O identitate care se tese prin revenireaîn tara natala si redescoperirea misterelor antice.

Pavlos se reîntoarce la Atena fara vreun motiv anume si fara a-si rezerva biletulînapoi spre Paris, orasulîn care traieste siîn care lucreaza de mai mult de 20 de ani. Astfel,îsi redescopera originile, regaseste locul si cultura din care se trage,încercând sa elucideze un mister de care depind, se pare, toate incertitudinile sale: care este sensul faimoasei litere epsilon, inscriptionate cândva la intrareaîn Templul lui Apollo de la Delfi? Nu va neglija nicio pista,înîncercarea lui de a solutiona enigma: strabate toata partea estica a Greciei, intraîn vorba deopotriva cu arheologi si taximetristi, discuta cu fabulatoriul sau tata,încearca saînteleaga tacerea mamei sale absente. Nu este aceeasi tacere pe care i-o evoca litera E? Pavlos cauta febril, dar - pe de alta parte - nu se grabeste de fapt sa descopere raspunsul. Traieste odata cu enigma, traieste prin ea, pentru ca, la urma urmei, rostul scriiturii nu este acela de a risipi, ci de a multiplica misterele, nu-i asa?
Propria lui limba materna, ta ellenika,începe cu litera E.

Limba materna nu este neaparat un roman de actiune, ci unul de reflectie, o poveste a carei miza este regasirea de sine, ca o calatorie miraculoasaînapoiîn timp,înspre o Antichitate din care ne-am hranit si din care continuam sa traim.

Limba materna este opera unui om aflat la vârsta maturitatii, care-si pune aceleasiîntrebari vechi de când lumea: Cine sunt? Care este locul meuîn lume? Probleme tipic adolescentine altfel, asupra carora reviiînsa pentru ca– inconstient sau constient– oamenilor le place sa-si rescrie povestea vietii. Faci un pasînapoiîndeosebi la maturitate, atunci când trecutul apare dintr-odata ca obârsie a prezentului si viitorului. Este poate singurul momentîn careînceputul si sfârsitul se potîntâlni cu adevarat si par a coexista. Calatoriaînspre trecut, prin tara natala Grecia, echivaleaza aici cu remodelarea propriei fiinte.

Vassilis Alexakis s-a nascut la Atenaîn 1943 si s-a instalatîn 1968în Franta.Îsiîmparte viataîntre Paris si insula Tilos.Întreaga sa opera, scrisaîn franceza si tradusa apoiîn greaca, da seama de dubla apartenenta culturala a autorului, combinând gustul pentru autobiografie si eruditie cuînclinatia spre fantastic, ironie si umor negru.În 2007 a obtinut Marele Premiu al Academiei franceze pentru romanul Dupa Isus Hristos, iarîn 1995 Premiul Femina pentru Limba materna.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

22,43 lei
29,90 lei (-24,98%)
Created in 0.079 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.