Liberalismul - Cristian Preda

Liberalismul - Cristian Preda
-20%
Preț: 17,44 lei
21,80 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2003
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Potrivit editorului acestui volum, liberalismul este indeobste cunoscut in forma simplificata pe care au acreditat-o adversarii sai: ca un discurs mediocru despre valori terestre, in primul rind despre prosperitatea unei minoritati, sau ca o ortodoxie doctrinara rigida, incapabila de adaptare dar utilizata ca masca a exploatarii.
Volumul isi propune tocmai rasturnarea acestei viziuni, prin reunirea referintelor esentiale ale istoriei liberalismului, grupate in cinci sectiuni: individul, temeiurile societatii libere, economia si capitalismul, statul liberal si, respectiv, democratia si adversarii sai. Plecind de la Machiavelli, Thomas Hobbes, Voltaire, Condorcet sau Alain, prima sectiune infatiseaza cele trei chipuri ale individului modern: principele, omul in starea de natura si homo oeconomicus.
Fundamentele societatii sint descrise cu ajutorul discursurilor despre libertate (Friedrich von Hayek), proprietate (John Locke), toleranta (Isaiah Berlin) si pluralism (Wilhelm von Humboldt si Benjamin Constant).
Sectiunea consacrata economiei vede in aceasta o alternativa la teoria contractului social: Adam Smith, Frédéric Bastiat si Ludwig von Mises definesc capitalismul si stiinta care il consacra. Statul liberal este vazut ca stat minimal si stat de drept (Norberto Bobbio), ca stat protector (Pierre Rosanvallon), dar si ca o forma de articulare a separatiei puterilor (Montesquieu).
In fine, adversarii democratiei - tirania majoritatii, revolutia si totalitarismul - sint infatisati din perspectiva criticii liberale a unor autori precum John Stuart Mill, Alexis de Tocqueville, Karl R. Popper, Raymond Aron sau Leo Strauss.

Data editiei: 2003
Grafica: Ioana Dragomirescu Mardare
Redactor: Vlad Russo
Format: 13*20 cm
Numarul de pagini: 240
ISBN: 973-50-0435-6

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.083 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.