Jozef tiso si slovacia fascista

Jozef tiso si slovacia fascista
-5%
Preț: 39,90 lei
42,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Lasand cititorului placerea de a descoperi istoria trista a unui experiment politic esuat in cele din urma in conditiile date, dar care s-a bazat pe nationalismul slovac care a triumfat peste decenii, dupa caderea comunismului, prin separarea pasnica de Cehoslovacia, ne vom limita la doar cateva consideratii pe marginea unui subiect suculent.

Dupa cum este cunoscut, aparitia Cehoslovaciei[1] s-a produs atat pe fondul intereselor Puterilor Aliate de a crea un stat puternic in Centrul Europei, cat si datorita activitatii intense depuse in exil de personalitati precum Thomas Masaryk, Milan Stepanek sau Eduard Benes. Pe fondul crizei din Austro-Ungaria, la 14 octombrie 1918, la Paris, Consiliul National Cehoslovac va pune bazele unui guvern in exil condus de Masaryk, avandu-l la externe pe Benes. Dupa doua saptamani, Consiliul National va proclama independenta tarii, la 30 octombrie, Consiliul National Slovac votand unirea cu cehii. Revenit la Praga, Thomas Masaryk va fi confirmat drept presedinte al noului stat, la 14 noiembrie 1918.

Vorbind despre o carte de calitate, nu trebuie sa uitam meritele autorului. Radu Florian Bruja este deja un nume consacrat in istoriografia romana, fiind recunoscut ca un specialist in istoria secolului XX, atras in special de emergenta miscarilor de extrema dreapta, precum si instaurarea regimului personal al regelui Carol II.

Gheorghe Onisoru

Ideea acestei carti s-a nascut intr-o insorita zi din luna iunie a anului 2016. Eram pe atunci bursierul statului slovac si ma documentam pentru cateva studii pe tema relatiilor romano-slovace in anii celui de al Doilea Razboi Mondial. Fiind cazat la etajul cinci al caminului Facultatii de Drept de pe strada Komenisky aflata pe pantele Muntilor Tatra Joasa, imi ofeream o mica bucurie de fiecare data cand doream sa fac o pauza din activitate. In clipele de ragaz pe care mi le permiteam ma lasam furat de impresionantul peisaj al crestelor sudice ale masivului Fatra Mare. Splendidul peisaj care se deschidea in fata ochilor, cu marginea depresiunii in care se afla orasul Banská Bystrica, ma indemna la reverie si visare. De multe ori gandul imi zbura in cu totul alta parte decat la activitatea mea cotidiana. Asa trebuie sa se fi nascut si ideea de a aborda si o alta tema decat cea pentru care venisem in Slovacia. In incercarea de a obtine cat mai multe informatii despre relatiile bilaterale din studiile istoricilor slovaci am adunat o ampla bibliografie despre prima republica slovaca. Mare parte din acestea erau utile doar pentru a-mi face o imagine cat mai exacta despre realitatile unui stat cu o istorie de doar cinci ani. Apoi ele aveau sa formeze un balast inutil, uitat undeva in vreun ungher prafuit. Cea mai mare parte din istoria acestui stat era aproape necunoscuta in istoriografia romaneasca. Nici macar biografia lui Jozef Tiso nu era cunoscuta, decat in linii mari, in spatiul nostru. De aceea, un studiu detaliat al Slovaciei fasciste in limba romana ar fi fost pentru mine o adevarata mina de aur. Atat de multe personalitati, numeroase detalii din viata Slovaciei sau fapte si acte ale unor personaje care au trait aici in anii cumpliti ai razboiului mi se relevasera intr-un timp relativ scurt incat pentru sistematizarea lor un astfel de studiu ar fi fost mai mult decat necesar.  Dar acesta nu fusese inca scris.

Radu Florian Bruja


Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 423
Format: 17x24

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.073 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.