Istoria romanilor din Dacia Traiana. Volumul II-III (Xenopol A. D.)

Istoria romanilor din Dacia Traiana. Volumul II-III (Xenopol A. D.)
-10%
Preț: 37,28 lei
41,42 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2014
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Volumul I. Istoria medie, partea I - De la intemeierea tarilor romane pana la moartea lui Petru Rares

In perspectiva destinului istoric, asa de potrivnic consolidarii poporului roman, A. D. Xenopol nota, la un moment dat un sfat ce ar trebui sa aiba ecouri in inima fiecarui roman, intrucat el rezulta dintr-o trista si foarte lunga experienta istorica:"In acesti secoli injositi ai vietii romanesti, trebuie sa constatam, cu o adanca mahnire, ca romanii au facut tot ce au putut spre a se sinucide si daca lucrul nu a izbutit, este numai fiindca altii i-au lasat sa o indeplineasca. Norocul ne-a venit in ajutor de la un timp incoace. Roata lui este, insa, schimbatoare si nebun este acela ce numai lui increde soarta vietii sale. De aceea, sa invatam minte si o data cu regenerarea noastra, sa prindem iarasi firul timpurilor vechi, faurind noi insine destinele noastre."
Nici ca putea un istoric - bazat pe studierea mileniilor existentei noastre - sa ofere contemporanilor si urmasilor sai un indemn mai legitim si mai inaltator!
 I. Oprisan

Volumul al II-lea. Istoria medie, partea a II-a. De la moartea lui Petru Rares la Matei Basarab si Vasile Lupu

Deruland istoria propriu-zisa din"perioada eroica", medievala a romanilor, de la dinastia Negrilor Voievozi si pana la Petru Rares (in volumul II) si mai departe pana la Matei Basarab si Vasile Lupu (in volumul al III-lea) din asa - zisa"epoca a slavonismului", A. D. Xenopol urmareste, cu adanca vibratie sufleteasca,"impotrivirea contra coplesirii straine", exemplificata, dupa el, doar de doua figuri in care geniul omului chemat de moment s-a intalnit cu elanul poporului - sub Mircea cel Batran si mai ales sub Stefan cel Mare, punctul maxim atins de romani istoriceste-si apoi expune partea coboratoare a"ingenuncherii" "tot mai adanci" a celor doua tari sub turci - cand principatele isi pierd, cum spune, calitatea de"subiect istoric", "devenind simple instrumente pentru multumirea ambitiilor personale".

Dar chiar si in lunga perioada de alunecare spre inexistenta, istoricul semnaleaza"opintirile uriase facute de doi eroi ai neamului romanesc - Ioan Voda cel Cumplit si Mihai Viteazul - spre a-l smulge din aceasta cadere".
I. Oprisan

Nr. de pagini: 512
Anul aparitiei: 2014
                                                                                 
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.