Istoria Clujului IV (Elek Jakab)

Istoria Clujului IV (Elek Jakab)
-10%
Preț: 27,00 lei
30,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Anul publicării: 2020
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Seria I, Vol. IV. Proiect editorial aparut sub egida Asociatiei „Vechiul Cluj” si a Institutului de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane

Editie critica in limba romana de Varga Attila. Prefata de Ioan Bolovan si de Tudor Salagean. Postfata de Adrian Crivii.

Colectia Clujul din cuvinte este coordonata de Irina Petras

 
Si de aceasta data, volumul nu ar fi fost posibil fara implicarea generoasa a Primariei Municipiului Cluj-Napoca si a Asociatiei „Vechiul Cluj”, care au initiat si sustinut, cu responsabilitate, proiectul Clujul – Orasul Comoara. Vremurile recente reclama din partea autoritatilor si a societatii civile cat mai multe proiecte de educatie a adultilor, iar cel de fata are darul de a se incadra perfect in ceea ce specialistii numesc invatarea pe tot parcursul vietii („lifelong learning”). [...]

In volumul de fata sunt relevati cititorului ultimii trei ani ai domniei lui Carol al VI-lea de Habsburg (1738-1740), o domnie lunga, de aproape trei decenii, care a fost bogata in evenimente atat pentru monarhie, cat si pentru orasul Cluj.
Detaliile din carte care compun istoria urbana clujeana sunt captivante, atat pentru specialisti, cat si pentru marele public. Dincolo de firescul din viata cotidiana, care a putut fi perceput si in volumele anterioare, segmentul cronologic abordat a stat sub semnul unei noi si virulente epidemii de ciuma, un flagel care s-a dovedit si atunci a fi un adevarat „cavaler al apocalipsului”, ca sa utilizam o sintagma lansata cu ceva vreme in urma de specialistii in istorie. (Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan)

* * *

Volumul de fata, al patrulea al celui de-al III-lea tom al operei lui Jakab Elek, este dedicat analizei de ansamblu a indelungatei domnii a imparatului Carol al VI-lea (1711-1740), cu toate transformarile politice si sociale inregistrate in deceniile de dupa infrangerea miscarii de eliberare conduse de Francisc Rákóczi al II-lea. Pe baza informatiilor de arhiva de prima mana pe care le-a consultat, Jakab Elek incearca aici sa aduca in analiza o mare diversitate de aspecte ale acestei perioade de reorganizare si de adaptare a locuitorilor Clujului la noul lor statut de oras care era mereu mai putin liber, supus fiind stapanirii imperiale, si care trebuia sa isi gaseasca un nou destin. Fara sa fie lipsit de obiectivitate, Jakab Elek isi dezvaluie, fara inconjur, propriile simpatii si interese legate de mostenirea istorica si culturala a confesiunii unitariene, careia ii apartinea. (Tudor Salagean)

* * *

Cele 1. 000 de pagini pentru fiecare din cele trei volume in limba maghiara de Istoria Clujului, asa cum le-a elaborat insusi Academicianul Jakab Elek acum un secol si mai bine, trebuie ca reprezinta o piatra de mare incercare pentru orice traducator. In consecinta, editarea unei serii de mai multe volume, care sa contina varianta in limba romana a unei asemenea lucrari de referinta, se impune, cred eu, cu necesitate. [...]
Un motiv in plus sa apreciez enorm efortul depus de catre istoricul Varga Attila de a descifra, si pentru publicul romanesc, o asemenea lucrare de reper pe care, sunt convins, o vor folosi de aici inainte generatii si generatii… [...]
Nu de multe ori am intalnit un maghiar autentic caruia sa ii placa sa vorbeasca atat de cursiv limba romana si, mai presus de toate, sa vrea sa impartaseasca si cu altii,   intr-un mod atat de flexibil si de inteligent, cate ceva din bogata si frumoasa cultura maghiara. (Dr. Adrian Crivii)

Autor: Jakab Elek
ISBN: 9786067975864
Editura: Scoala Ardeleana
Anul publicarii: 2020
Pagini: 184
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

27,00 lei
30,00 lei (-10%)
Created in 0.088 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.