Ion Heliade Radulescu. Opere, volumul I

Ion Heliade Radulescu. Opere, volumul I
Preț: 150,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2020
Categoria: Memorialistica

DESCRIERE

Editie, studiu introductiv, tabel cronologic, note si comentarii, iconografie de Mircea Anghelescu

Ion Heliade-Radulescu a fost scriitor, filolog, om politic, membru fondator al Academiei Romane, primul presedinte al Societatii Academice Romane. Precursor al poeziei moderne, intemeietor al romantismului romanesc, Heliade Radulescu este considerat personalitatea cea mai importanta din cultura romana, comparabil cu B. P. Hasdeu ca amploare a preocuparilor sale culturale. Hasdeu insusi il definea drept „parinte al literaturii romane”. G. Calinescu afirma ca „Personalitatea cea mai mare a literaturii romane indata dupa Dimitrie Cantemir este I. Eliade Radulescu”.

Primul volum include operele de referinta ale poetului (prefatate, selectate si comentate de Mircea Anghelescu, cel mai avizat cunoscator al operei lui Heliade Radulescu): creatia poetica cuprinsa in cartile Meditatii poetice dintr-ale iui A. de Lamartine (1830) si Culegere din scrierile lui I. Eliad de proza si de poezie (1836), o serie de texte poetice culese din periodice, din manuscrise si din alte volume, selectiuni din paginile in proza, distribuite respectiv in cuvantari si conferinte, schite, fiziologii, satire si texte de critica literara; cateva dintre textele de teatru ale autorului, care a avut o contributie esentiala la formarea Teatrului National.

Pentru cititorul de masa din Republica Moldova e o prima ocazie de a citi opera de referinta a unuia dintre fondatorii literaturii romane moderne, poate cel mai putin cunoscut in Basarabia. Cartea, astfel, e destinata in primul rand celor interesati de istoria literaturii romane, in special a epocii pasoptiste (profesori, studenti, elevi), celor interesati de istoria si cultura romaneasca a secolului XIX, precum si tuturor iubitorilor de literatura.

Volumul este aprobat de Comisia de selectie pentru editarea cartii nationale si editat cu contributia Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii.


Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 560
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.118 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.