Interpretari psihanalitice in operele pictorului Alex Ivanov, Simona Trifu, UNIVERSITARA

Interpretari psihanalitice in operele pictorului Alex Ivanov, Simona Trifu, UNIVERSITARA
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2021
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Cartea de fata reprezinta o premiera in psihanaliza romaneasca, fiind o colectie de interpretari psihodinamice ale operelor de arta ale pictorului, graficianului si sculptorului Alex Ivanov, cu referire stricta la dinamica intrapsihica a personajelor, asa cum ele se rasfrang in functia analitica a mintii specialistilor care au realizat interpretarile. 

Se doreste o „vivisectie” a unei lumi artistice prezentate ca vie si in dinamica, un organism in sine, in care pictorul este exclusiv inima acestuia, creierul si gandirea critica fiind a specialistilor in arealul psihanalitic. 

Centrarea perspectivei interpretative nu a fost pe lumea interioara a artistului, ci pe exprimarea acestor dimensiuni - fie supranaturala, fi excesiva - o hiperbolizare in vitalitate si expresivitate grafica, ce ridica existenta la rang de bucurie si virtute. 

Sunt explicitate ipostaze feminine sau masculine de Eu, alaturi de ipostaze ale unei „transhumante” sufletesti in spatii potential biblice sau ezoterice. Tablourile sunt gandite cu referire la Legea Tatalui, cand sufletul pictorului constituie, totodata, si onoarea profesiei sale. 

Este laudabil efortul tinerilor specialisti de a se cupla emotional la extaticul artei, niciun moment nefiind scapat teluricul existential, viata careia cu totii ii suntem datori, caci ea ne este inscriptionata in „sulul existentei”, de noi insine depinzand ducerea la implinire a drumului de viata. - Conf. univ. dr. Simona Trifu, psihanalist, full member IPA 

 

Numar pagini: 246
Format: 13x20
Anul aparitiei: 2021

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.069 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.