Inteligenta animalelor. O introducere prin experimente

Inteligenta animalelor. O introducere prin experimente
PRP: 95,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 76,00 lei
Diferență: 19,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

Cu o prefata semnata de Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan

Pe coperta: Gustav Klimt, Copacul vietii, 1905

 

Colectia Noua Spiritualitate este coordonata de Dumitru Constantin-Dulcan.

 

Cartea scrisa de Eleodor Gh. Bistriceanu este o adevarata enciclopedie care ne vorbeste, pe baza experimentelor stiintifice, despre universul cognitiv, nebanuit de interesant, al lumii fara grai articulat. Ea este rezultatul unui lung travaliu intelectual efectuat cu o remarcabila cultura si cu inteligenta, cu o afectiune si o devotiune de o rara noblete pentru toate fiintele cu care coabitam pe aceasta planeta. Scriind aceasta carte, intentia autorului este aceea de a stabili o relatie de respect intre noi si animale, de a intelege o parte din misterul lor, care, indiscutabil, este si al nostru. Neintelegerea rostului lor a avut consecinte iremediabile, prin disparitia multor specii de animale. Daca nu vom tine seama de aceste avertismente, ultima specie care va disparea, spun toti comentatorii acestui fenomen, va fi cea umana. Cititi cu rabdare aceasta carte minunata, care va va marca si va va transforma profund. (Dumitru Constantin-Dulcan)

* * *

In ultimele decenii, tot mai multe studii efectuate asupra animalelor arata ca acestea sunt dotate cu capacitati cognitive formidabile, la care nu s-ar fi gandit nimeni in urma cu 50 de ani. Problema inteligentei animalelor este una cu mult mai subtila decat ar putea sa para la prima privire, aceasta cerand un efort remarcabil de inteligenta si de imaginatie din partea cercetatorilor angajati in acest studiu. Lumea animalelor, ca si aceea a plantelor, constituie o imensa galaxie, poate infinit mai complexa decat aceea astronomica. In loc sa ne propunem, ca specie, sa colonizam alte planete, ar fi mai bine sa ne propunem mai intai, cu umilinta, cu smerenie, sa intelegem fiintele care ne inconjoara pe planeta noastra si sa le ocrotim cu mare grija, pentru a putea pastra minunile biodiversitatii actuale.

Prezenta lucrare abordeaza un subiect spinos, si anume inteligenta animalelor. Este o tema care ii face pe multi sceptici, fara nicio simpatie fata de necuvantatoare, sa ridice cu nepasare din umeri, acestia considerand ca animalele ar fi lipsite de inteligenta, de gandire proprie, de sentimente, de capacitatea de a se intoarce in trecut sau de a face planuri de viitor. Scopul principal pe care ni l-am propus a fost tocmai corijarea acestei atitudini iresponsabile si vinovate, ce rezulta din lipsa de informare. Am abordat inteligenta animala pe o solida baza experimentala, incercand sa selectam experimentele cruciale, deschizatoare de drumuri, care, in acelasi timp, par a fi de necontestat. Am analizat conceptul de inteligenta din diferite puncte de vedere, iar cartea este scrisa in asa fel incat sa poata fi citita de orice om interesat de viata necuvantatoarelor, de abilitatile cognitive ale acestora, fara a fi nevoie de o pregatire preliminara. (Eleodor Gh. Bistriceanu)

* * *

Cuprins

Prefata de prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan

Cuvant-inainte

1. Introducere

2. Originea barierei pe care omul a pus-o intre el si toate celelalte specii

3. Pledoarie pentru cunoasterea si ocrotirea animalelor si plantelor care ne inconjoara

4. Antropomorfizare

5. Instinctele animalelor

5.1. Definitie

5.2. Comportamente instinctuale fixe

5.3. Stimuli

5.4. Instincte si automate

5.5. Comportamente instinctuale complexe

6. Invatarea in lumea animalelor

6.1. Invatarea asociativa

6.1.1. Conditionarea clasica (reflexele conditionate)

6.1.2. Conditionarea operanta (operant conditioning)

6.2. Invatarea prin insight

6.3. Invatarea observationala

6.4. Imprinting

7. Behaviorism

8. Sunt animalele inteligente?

9. Canonul lui Morgan

10. Standardul dublu cu care sunt tratate animalele

11. Dificultatile studiului inteligentei animalelor

12. Umwelt

13. Calitati pe care, in aparenta, nu le are decat omul

14. Animale si unelte

15. Limbajul diferitelor specii

15.1. Dansul albinelor

15.1.1. Dansul circular

15.1.2. Dansul in forma de opt (dansul balansat)

15.1.3. Completari

15.2. Irene Pepperberg si papagalul Alex

15.3. Limbajul corporal. Cazul Hans cel Destept

16. Sentimentele animalelor. Empatie si echitate

16.1. Legatura mama-pui

16.2. Empatia in lumea animalelor

16.3. Simtul echitatii

17. Memoria animalelor

17.1. Imprinting

17.2. Permanenta obiectului sau perceptia amodala

17.3. Recunoasterea partenerilor sociali

17.4. Potrivirea cu modelul

17.5. Uluitoarea memorie a cimpanzeilor

17.6. Memoria pasarilor care fac provizii

17.7. Memoria insectelor. Experimentul lui Tinbergen

18. Capacitatea de a opera cu concepte abstracte

19. Conceptualizarea (categorisirea) in lumea animalelor

20. Cultura animala

20.1. Invatarea prin observare

20.2. Tendinta de a imita. Experimentele lui Bandura

20.3. Tendinta de conformare. Experimentele lui Asch

20.4. Experimentul lui Milgram. Obedienta fata de autoritati

20.5. Experimentul lui Zimbardo

20.6. Comentarii

21. Sarcini neuzuale. Invatarea observationala la insecte

22. Constiinta de sine a animalelor

23. Concluzii

Bibliografie

Index

* * *

ELEODOR GH. BISTRICEANU este absolvent al Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti, al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica din Bucuresti si al Facultatii de Biologie a Universitatii din Bucuresti. Dupa absolvirea studiilor de matematica, autorul a obtinut repartitie dubla, fiind integrat in Institutul de Tehnica de Calcul din Bucuresti (I.T.C.), unde a lucrat ca cercetator stiintific. A obtinut doctoratul in matematica cu teza intitulata Metode ale analizei reale si complexe in tomografia computerizata, conducatorul fiind regretatul prof. univ. emerit dr. Octavian Stanasila. Studiul tomografiei computerizate l-a introdus pe autor intr-un remarcabil circuit de idei interdisciplinare, care l-au facut sa urmeze studii superioare in electronica si biologie, in acest din urma domeniu obtinand si un masterat. Autorul este un mare simpatizant al animalelor si plantelor si, de asemenea, un om care apreciaza foarte mult filosofia si rationamentele subtile, indiferent de domeniul in care sunt aplicate (matematica, fizica, biologie, economie etc.). Lucrarile urmatoare dau o imagine asupra preocuparilor autorului cartii de fata.

Volume proprii:

Principiile matematice si fizice ale tomografiei computerizate, Editura Matrix Rom, Bucuresti, 1996, 222 pagini A4.

Algebre booleene si circuite digitale, Editura Matrix Rom, Bucuresti, 1997, 242 pagini A4.

Introducere in electronica si aplicatiile ei, vol. I II, Editura Matrix Rom, Bucuresti, 1996, vol. I – 244 pagini A4, vol. II – 200 pagini A4.

Teorie stiintifica si realitate, Editura Asidra, Bucuresti, 2004, 173 pagini A4.

Bazele mecanicii, vol. I II, Editura Sigma, Bucuresti, 2008, vol. I – 1374 pagini A4, vol. II – 878 pagini A4.

Apicultura, vol. I II, Editura Eledra, Bucuresti, 2011, vol. I – 595 pagini A4, vol. II – 600 pagini A4.

Introducere in teoria grafurilor, vol. I, Editura Eledra, Bucuresti, 2013, 800 pagini A4.

Elemente de fizica moderna, Editura Eledra, Bucuresti, 2015, 350 pagini A4.

Din marea intelepciune a popoarelor: povesti si povestiri cu talc, Editura Eledra, Bucuresti, 2016, 150 pagini A4.

Inflatie, bancheri, politicieni, Editura Eledra, Bucuresti, 2017, 200 pagini A4.

Bani si parazitism, Editura Eledra, Bucuresti, 2018, 180 pagini A4.

Volume in colaborare:

Eleodor Gh. Bistriceanu, Octavian Stanasila, Matematica discreta (Cultura informatica, mecanismele calculului, retele neurale), Editura Matrix Rom, Bucuresti, 1996, 160 pagini A4.

Eleodor Gh. Bistriceanu, Octavian Stanasila, Matematica si realitate (...Probleme deschise/inchise, Haos, Tomografie, Undine...), Editura Matrix Rom, Bucuresti, 1996, 172 pagini A4.

Eleodor Gh. Bistriceanu, Octavian Stanasila, Meandrele euristicii, strapungeri finalizate, Editura Eledra, Bucuresti, 2018, 470 pagini A4.

Autorul este colaborator la redactarea lucrarii:

Enciclopedie matematica, coordonata de Marius Iosifescu, Octavian Stanasila si Dan ?tefanoiu, Editura AGIR, Bucuresti, 2010, 1274 pagini A4.

Autorul este, de asemenea, participant la ciclul de emisiuni intitulat Inteligenta animalelor, realizat de prof. univ. dr. ing. Liviu Dumitrascu (www.youtube.com/dumitrasculiviu/oameni cu poveste) si la alte emisiuni televizate.

* * *

Noua Spiritualitate este emanatia unei Noi Stiinte care s-a conturat indeosebi catre sfarsitul secolului abia incheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledeaza pentru originea spirituala a Universului.

Viziunea materialista asupra lumii a permis crearea unei civilizatii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea conditiei umane. In acelasi timp insa filosofia care a motivat-o nu a reusit sa evite actuala criza globala. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasati, mai aproape de autodistrugere.

Colectia noastra se deschide, asadar, tuturor cartilor menite sa propuna o solutie de iesire din impasul lumii contemporane, sa avanseze o ipoteza coerenta sau sa adauge o noua valenta demersului spre o lume mai buna.

Nimic nu se va schimba in drama lumii actuale daca ramanem la aceeasi gandire. Acesta este motivul pentru care toti comentatorii fenomenului social opteaza pentru o Noua Spiritualitate. Respectul pentru viata, nevoia de schimbare a fiecaruia dintre noi in acord cu Legea fundamentala a Universului, care postuleaza infaptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, si nu a urii si a dezbinarii, constituie esenta Noii Spiritualitati. (Dumitru Constantin-Dulcan)

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.1421 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.