Intarsii - Prefata de Mircea Muthu

Intarsii - Prefata de Mircea Muthu
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Pagini: 106
Format: 13x20
Categoria: Romane

DESCRIERE

Volum aparut cu prilejul aniversarii varstei de 70 de ani a autorului.

Pe coperta: Structura Richat (Ochiul Saharei), Mauritania, fotografiata din satelit.
Sursa: https://photojournal. jpl. nasa. gov/catalog/PIA04963

Asumandu-si, aici, „rolul solistului si al orchestrei” pe un fundal neo-romantic si adeseori baroc, Gavril Pompei ne ofera o geografie interioara de inalta clasa intelectuala. (Mircea Muthu)

* * *

Refuzand programatic starea ludica sau pe cea suprarealist-onirica si parabolica, poezia lui Gavril Pompei aspira spre o formula poetica plina de suplete si claritate semantica, abordand un limbaj ceremonios, solemn, sculptural, penduland intre un optimism contagios si un pesimism visceral, pe care le plaseaza la egala distanta intre hiper-realismul configurativ si vizualul picturalizat. (Mircea Popa)

* * *

Fara a fi epigonul vreunei miscari poetice, Gavril Pompei este, deopotriva, romantic si clasic, modernist si parnasian. Intruziunile livresti si frazeologia academica il apropie de ermetism, euritmiile – de cantecul orfic. (Iuliu Parvu)

* * *

Poezia ramane o spovedanie ultima, o despovarare sfasietoare de vertijele interioare, o partitura interpretata in fata tuturor si a nimanui. Un cristal poliedric, translucid, fruct al turbu­lentelor serafice din geodele spiritului. (Gavril Pompei)

* * *

GAVRIL POMPEI, pe numele adevarat Pompei Cocean (n. 15 august 1950, Tarlisua, Bistrita-Nasaud). Poet. Facultatea de Geografie a UBB Cluj (1973). Doctor in geografie, 1980. Premiul „Simion Mehedinti” al Academiei Romane, 1997. Debut absolut in Familia, 1973, cu versuri. Debut editorial in Caietul debutantilor, 1977. Volume de poezie: Arcul voltaic, 1986; Jocul cu umbra, 1994; Starea de labirint, 1995; Floarea de roua, 1998; Deltele memoriei (antologie), 2004; Vant piezis, 2006; Lasarea la vatra, 2010; Intoarcerea lui Dante, 2011; Noduri si alegorii, 2014; Inorogul si oglinda (antologie), 2015. Scrieri de calatorie: Intalniri cu pestera, 1979; Intre Carpati si Pirinei, 1995. A colaborat la periodicele: Familia, Steaua, Tribuna, Viata Romaneasca, Miscarea literara, Unu. Au scris despre cartile sale: Petru Poanta, Al. Cistelecan, Irina Petras, Ion Muresan, Mircea Muthu, Ion Oarcasu, Mircea Popa, Olimpiu Nusfelean, Constantin Cublesan, Dan Damaschin, Mihaela Ursa, Michaela Mudure, Iuliu Parvu etc.ISBN: 978-606-797-558-1

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.084 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.