In numele legii. Analiza unui caz real din judetul Ilfov (Stefan Masu)

In numele legii. Analiza unui caz real din judetul Ilfov (Stefan Masu)
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2020
Pagini: 288
Format: Academic
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Aceasta este si, in acelasi timp, nu este o carte obisnuita. Este, intr-adevar, o carte elaborata in conformitate cu rigorile stiintifice si editoriale, dar ceea ce o deosebeste este faptul ca nu este destinata publicului larg; este, asa cum se obisnuieste sa se spuna, o „lucrare cu circuit inchis”, al carei tiraj, relativ restrans, a fost achizitionat de autori spre a fi distribuit celor vizati si/sau interesati, in vederea provocarii unor reflectii cu privire la anumite aspecte ale functionarii actului de justitie in Romania.

 

Consideratiile si comentariile teoretice au loc in jurul unui dosar real privind un caz din judetul Ilfov si sunt sprijinite, pe de o parte, de extrase si piese autentice din dosarul respectiv si, pe de alta parte, de textele Codului penal si de procedura penala din legislatia romaneasca, coroborate cu cele ale conventiilor europene si internationale la care Romania este parte.

 

Autorii demonstreaza cum unele insuficiente si ambiguitati legislative permit ca actul de justitie sa fie viciat, la adapostul legii, de abuzul de putere si de spiritul de casta al unor functionari si institutii participante la activitatea de cercetare penala. Demonstreaza cum, „in numele legii”, se pot comite si se comit ilegalitati, se pot comite si se comit nedreptati, se frang destine, se distrug vieti.

 

Adepti convinsi ai statului de drept, ai separarii puterilor in stat si, mai ales, ai autonomiei justitiei, cu toate componentele ei, autorii demonstreaza cu „probe de dosar” ca aceste principii risca sa genereze efecte adverse daca nu sunt asociate cu o legislatie moderna, completa si dinamica, precum si cu o conduita cu adevarat „magistrala” a celor investiti de lege cu autoritate si putere.

 

 

            „In numele legii” este o carte tulburatoare, despre o realitate tulburatoare, care prezinta in amanunt un episod nefericit care se transforma intr-o drama de proportii existentiale pentru un tanar, un tata si o familie, reflectand mai departe, pe fond, drama unei intregi societati ramasa parca prizoniera a unor reflexe institutionale de trista amintire, tributare excesului si abuzului de putere ce gasesc un teren fertil de manifestare printre lacunele si chichitele legislative.

 

            Scrisa cu o eleganta aparte de catre chiar unul dintre protagonistii dramei, respectiv de catre tatal tanarului care a avut nefericita soarta de a experimenta pe propria piele „exercitiul” de autoritate si de putere al reprezentantilor unor institutii de forta, cartea de fata se dovedeste a fi si o mostra de altruism si de spirit civic, fundamentandu-se nu neaparat pe o dorinta revansarda, asa cum am putea fi tentati sa credem la prima vedere, ci mai ales pe determinarea autorului de a pune in lumina si in discutie anumite disfunctii ale cadrului institutional si legislativ, cu speranta ca va reusi astfel sa stimuleze reflectia necesara la nivelul centrelor decizionale competente si le va determina sa intervina pentru remedierea lor in interesul societatii de ansamblu si al fiecarui cetatean in parte deopotriva.

 

            Cartea este intemeiata intru-totul pe evenimente reale, pe care autorul le reda intocmai, cu spirit critic, argumentat si sustinut prin dovezi materiale ce releva situatii de un absurd si un ridicol ce amintesc de absurdul si ridicolul „Procesului” lui Franz Kafka. Din pacate, in cazul de fata, procesul nu este doar o poveste de roman, ci un proces cat se poate de real, care ar trebui sa ne dea de gandit tuturor, fie ca ne regasim in randul celor care legifereaza, al celor care aplica si administreaza actul de justitie sau al justitiabililor.    

              Mihai-Bogdan MARIAN      

 ISBN: 978-606-39-0639-8

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.058 sec
7.4.11
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.