IMMANUEL KANT, CRITICA FACULTATII DE JUDECARE

IMMANUEL KANT, CRITICA FACULTATII DE JUDECARE
-30%
Preț: 34,93 lei
49,90 lei (-30%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 552
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Avand in vedere necesitatile culturale ale contextului romanesc actual, in special cele legate de educatia umanista a tinerei generatii, precum si lipsa de pe piata editoriala a unor lucrari stiintifice capitale sau a unor opere fundamentale ale culturii universale, Editura ALL a inclus intre proiectele sale cu profil cultural si educativ publicarea, in editie critica, a operei filosofului german Immanuel Kant, in traducerea si sub ingrijirea doamnei Rodica Croitoru, specialist cu o solida reputatie stiintifica in interpretarea creatiei kantiene.

Textele filosofice publicate sunt insotite de studii introductive, studii asupra traducerii, bibliografie, index de concepte etc. Critica facultatii de judecare este una dintre cele trei lucrari kantiene, care au adus stralucire sistemului idealismului transcendental, construit in jurul analizei celor trei facultati umane de cunoastere: intelectul, ratiunea si, de aceasta data, judecata. Din analiza facultatii destinate judecarii reiese ca ea este potrivita investigarii frumosului natural si artistic, sublimului si nu in ultimul rand aprecierii teleologice, adica aprecierii obiectelor din natura conform finalitatii lor.

Ea reprezinta punctul de vedere kantian asupra disciplinei care, in istoria ideilor, este numita estetica. La Kant insa ea nu apare ca o teorie, ci ca o critica a faculatii de judecare; din acest punct de vedere reiese ca frumosul nu este un concept obiectual, ci o judecata asupra unui obiect apreciat cu ajutorul sentimentului nostru de placere si neplacere. Aceasta perspectiva estetica construita in jurul facultatii de judecare il singularizeaza pe Kant intre toti autorii de estetici pe care i-a inregistrat istoria ideilor. Lucrarea prezinta interes pentru toti cei interesati de frumos, fie critici literari, fie critici muzicali, plasticieni, esteticieni, filosofi, cercetatori ai naturii. Rodica Croitoru

Nr. de pagini: 552
Anul aparitiei: 2008

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.080 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.