Gramatica Instrumentala. Diagnosticare, argumentare, autoverificare

Gramatica Instrumentala. Diagnosticare, argumentare, autoverificare
-10%
Preț: 31,50 lei
35,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Gramatica

DESCRIERE

Pentru: Testare curenta, Testare nationala, Admitere in liceu, bacalaureat, OIlimpiada, Facultatea de Litere, Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Drept, Facultatea de Politie, Teologie (Pastorala, Didactica, Sociala etc), Scoala militara de subofiteri (Agenti de Politie, Agenti de penitenciare, Agenti de frontiera, Jandarmi etc)

Lucrare scrisa cu profesionalism, cu grija permanenta fata de beneficiari si in acord cu noile norme ale DOOM, Gramatica instrumentala se remarca prin densitatea informatiei, prin exemplele ilustrative numeroase si adecvate, prin atentionarile explicite asupra unor greseli de limba sau de analiza gramaticala clasica. Cuprinde TOT ceea ce este prevazut in programele de admitere si de absolvire, se adreseaza tuturor celor care, stapanind cunostintele de baza ale limbii romane, doresc sa si le sistematizeze, sa capete o privire globala coerenta asupra gramaticii romanesti.


Este un instrument de lucru eficient nu numai pentru elevii care se pregatesc pentru testare nationala, pentru admitere in liceu, pentru bacalaureat sau pentru admitere la facultati (unde se sustine examen de gramatica a limbii romane), ci si pentru profesori, in munca de la catedra, ca un material practic ajutator. Parcurgerea atenta a pasilor propusi de autor in diagnosticarea unei parti de vorbire sau de propozitie exclude orice posibilitate de confuzie, mai ales ca se da si modul sigur pentru (auto)verificare. Ordonarea informatiei s-a realizat in asa fel, incat candidatul sa faca fata celor doua tipuri de cerinte:

[1] identificarea (in textul dat) a unei notiuni gramaticale sau
[2] construirea unui enunt care sa contina acea notiune.


Rod al unei munci de doua-decenii, prezenta lucrare s-a infiripat in activitatea cu elevii, la clasa, facandu-i retusuri ori de cate ori a fost nevoie.  In felul acesta, am reusit sa sintetizam un material vast, ordonat in 999 de itemi de instruire (dintre care, 123 itemi speciali), 6060 de itemi pentru evaluare (dintre care, 123 itemi speciali), pe care un candidat la examenul absolvire (capacitate/ bacalaureat) sau de admitere (in scoala postliceala/ in facultate) trebuie sa-i cunoasca, sa-i stapaneasca si sa-i faca operationali.

Intrucat in evaluare (la examen) nu i se cere candidatului sa, expuna teoretic o anumita problema de gramatica (ci doar s-o aplice in practica analizei), definitiile, explicatiile au fost defalcate pe elemente informationale. Fiecare item contine un numar oarecare de informatii, asezate intr-o ordine care-i permite candidatului sa retina logic, elementele definitorii ale problemei respective. In felul acesta, el va stapani instrumente de lucru necesare atat pentru insusirea notiunilor, cat si pentru a opera cu ele, dar mai ales pentru autoverificare.

Foarte des am utilizat termenul argument(e)/ argumentare, tocmai pentru a se apela la acestea atat in prima faza a analizei (diagnosticarea), cat si in ultima (autoverificarea). Indelungata noastra practica pedagogica ne-a lamurit pe deplin asupra imenselor greutati pe care DEFINITllLE si INTREBARILE le pun elevilor, mai ales cand acesti'). le tocesc si, evident, le aplica la... suprafata. De aici, pana la indepartarea de frumusetile gramaticii romanesti, nu este decat-un pas...

Alcatuita pe baza informatiilor culese din lucrarile de referinta (deci fara pretentia de a fi adus vreo contributie la rezolvarea problemelor fierbinti), aceasta carte are meritul (deloc neglijabil) de a fi transpus, in cei 999 de itemi ai sai, in instrumente (foarte necesare, credem noi) cu care se pot lamuri multe notiuni... neatractive.

Asadar, scopul lucrarii noastre este acela de a oferi tinerilor niste INSTRUMENTE de lucru, usor utilizabile, care pot fi repede insusite; simplificand lucrurile, vom spune ca este mai linistitor sa stii ca ai (-de invatat 999 de itemi pentruun examen, decat gramatica cercetata esalonat, in sistem concentric, timp de 4 ani. Deci-nu 4 ani, nu 4 manuale, ci 999 de itemi!

Problema: un an calandaristic are 365/ 366 de zile; gramatica limbii romane (evident, pentru scopul fixat, aici) are 999 de itemi. Cati itemi trebuie sa invete zilnic un candidat, pentru a lua nota maxima?
Raspuns: Cati poate. Singu~a conditie este... sa vrea..

Nr. de pagini: 408
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.066 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.