Ghid practic privind raspunderea pentru malpraxis a medicilor in cazul folosirii robotilor cu inteligenta artificiala

DESCRIERE

Cartea este o noutate in materie, atat prin prisma prezentarii sub forma unui ghid practic, folosind un limbaj simplu, usor de inteles, cat si prin continutul acesteia, fiind prima lucrare de acest gen in care sunt abordate problemele complexe ale raspunderii medicilor pentru malpraxis in cazul in care acestia utilizeaza in actul medical roboti cu inteligenta artificiala cu diverse niveluri ale sistemului de autonomie complementara sau roboti cu autonomie substitutiva.

 

CUPRINSUL LUCRARII:

 

Lucrarea este structurata pe sapte capitole, fiecare capitol avand mai multe subcapitole. Primele doua capitole se axeaza pe generalitati legislative europene privind inteligenta artificiala si dispozitivele medicale. Capitolul al treilea prezinta cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un medic in cazul in care se confrunta cu o plangere de malpraxis – cazurile care angajeaza raspunderea medicilor atat din punct de vedere civil cat si din punct de vedere penal, precum si cazurile exoneratoare de raspundere. In capitolul al patrulea sunt prezentate pe rand, in subcapitole separate, cu exemple din practica medicala si solutii juridice, situatiile cu care s-ar putea confrunta medicii, producatorii de echipamente medicale cu inteligenta artificiala si unitatile medicale cum ar fi: cazurile in care medicul utilizeaza unul sau mai multi roboti pentru investigatiile si procedurile medicale, cazurile in care sunt folositi roboti cu autonomie complementara, cu diverse niveluri ale sistemului de autonomie sau cazuri in care sunt folositi roboti cu autonomie substitutiva. Urmeaza capitolul in care este prezentata intreaga procedura ce urmeaza a fi parcursa in cazul unei plangeri pentru malpraxis atat in cazul unei plangeri disciplinare formulate fie in fata Colegiului Medicilor din Romania, fie in fata Comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, cat si in cazul unei plangeri penale sau a unei actiuni civile. In capitolul al cincilea se analizeaza pe scurt raspunderea in cazul folosirii robotilor cu inteligenta artificiala in alte sisteme de drept.

 

Capitolul al saselea prezinta succint raspunderea pentru malpraxis in alte sisteme de drept,  iar capitolul al saptelea este destinat concluziilor.

 

PUNCTE FORTE:

 

Structurarea lucrarii in formatul unui ghid practic si delimitarea in subcapitole distincte a fiecarei situatii analizate conduc la o parcurgere foarte usoara a cartii. De asemenea, s-a evitat folosirea unui limbaj strict juridic, notiunile de drept fiind explicate cu lejeritate, putand fi astfel usor de inteles chiar de catre persoanele fara o pregatire juridica. Totodata, situatiile cu care se pot confrunta medicii in momentul folosirii dispozitivelor cu inteligenta artificiala sunt prezentate fiind insotite de exemple concrete din practica medicala. Toate aceste situatii sunt urmate de solutii juridice, explicate pe intelesul tuturor. De asemenea, s-a urmarit aducerea la un loc a tuturor dispozitiilor legale in ceea ce priveste procedura ce urmeaza a fi parcursa in cazul unei plangeri pentru malpraxis. Avand in vedere contextul actual privitor la libera circulatie a fortei de munca, in lucrare sunt prezentate pe scurt conditiile de angajare a raspunderii pentru malpraxis in alte sisteme de drept.

 

 

 

PUBLIC-TINTA:

 

Lucrarea se adreseaza:

 

- medicilor care se confrunta cu plangeri pentru malpraxis,

 

- studentilor la medicina,

 

- persoanelor care au suferit un prejudiciu in urma actului medical si care doresc sa se adreseze organelor competente,

 

- studentilor la drept,

 

- tinerilor practicieni ai dreptului care doresc sa imbratiseze dreptul medical ca domeniu de activitate,

 

avocatilor, judecatorilor si procurorilor care au de rezolvat plangeri pentru malpraxis indreptate impotriva medicilor care au folosit in actul medical dispozitive cu inteligenta artificiala.

DESPRE AUTOARE:

 

- avocat in cadrul Baroului Bucuresti de peste 20 de ani;

 

- coordonator al Cabinetului de Avocat „Nanu Raluca-Mihaela”, avand o bogata experienta in domeniul dreptului medical, castigata in urma a numeroase dosare in care a aparat spitale, medici, directii de sanatate publica;

 

- speaker in cadrul unor Congrese nationale si internationale de medicina cu prelegeri avand ca tema raspunderea medicilor in cazul utilizarii dispozitivelor cu inteligenta artificiala (Congresul National de Medicina cu participare internationala: The RAES-ESS International Joint Meeting, Bucuresti; “35th Annual SMIT Conference - The International Society for Medical Innovation and Technology”, Caceres, Spania)

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0546 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.