G. R. S. L. S - Gramatica romana structurata logic - Sintaxa (O. G. Popa)

G. R. S. L. S - Gramatica romana structurata logic - Sintaxa (O. G. Popa)
-10%
Preț: 46,13 lei
51,25 lei (-9,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor:
Anul publicării: 2012
Categoria: Gramatica

DESCRIERE

Trebuie, totusi, sa explic vreo doua-trei aspecte ceva mai"problematice", referitoare la cartea de fata. In primul rand, Gramatica Romana Structurata Logic-Sintaxa (impreuna cu GRSL-M) prezinta gramatica traditionala, comparativ cu norma gramaticala romaneasca actuala-ultima caracterizata ca fiind moderna (numita si gramatica descriptivat. Personal, eu prefer sa spun ca gramatica prezentata in aceasta lucrare este clasica, nu traditionala, numai ca acest aspect intereseaza prea putin; singura caracteristica cu adevarat importanta este faptul ca gramatica traditionala clasica este universala, si nu se schimba in timp.

Din nefericire, norma gramaticala romaneasca actuala [prezentata in"Gramatica limbii romane" editia 2008, si in"Gramatica de baza a limbii romane" editia 2010, amandoua publicate de Academia Romana si Institutul de Lingvistica. Jorgu Iordan - Al. Rosetti"] a devenit inutilizabila-de fapt, ea poate fi utilizata, insa numai de experti, si numai in elaborarea eseurilor lor gramaticale. Dovada? Ei bine, la examenul de capacitate din vara anului 2012, a fost data elevilor, pentru evaluare, o fraza neanalizabila! Trebuie remarcat ca nu se poate numi"o greseala" un subiect de examen national care a fost"conceput" cu 6 luni inainte de profesori eminenti: pur si simplu, gramatica normata actuala nu mai poate fi utilizata in societate!

Acum, rugamintea, pentru cititori, este sa nu traga concluzia pripita ci! lucrarea de fata ar critica cumva norma gramaticala romaneasca: nici vorba de asa ceva. Cartea de fata se raporteaza, numai, la gramatica normata prezentata in cele doua lucrari mentionate mai sus, precum si in"Gramatica limbii romane" publicata in 1966 de Academia Republicii Socialiste Romania. De fapt, aceasta ultima lucrare este cea mai apropiata de structura si continutul cartii de fata; totusi, GRSL-S merge mult mai departe in profunzimea gramaticii, precum si in logica ei.

Deci, GRSL-S se raporteaza la gramatica normata a limbii romane, si semnaleaza totodata chiar si unele mici..."neajunsuri" care-destul de greu de crezut-fac gramatica normata a limbii romane sa nu functioneze corect in practica, in viata sociala de zi cu zi. Aceasta situatie (sociala) stanjenitoare insa nu este chiar o problema pentru cititorii romani care doresc sa invete gramatica limbii romane, deoarece exista cartea de fata, precum si GRSL-M: aceste doua lucrari sunt perfect suficiente pentru asimilarea, in fapt si in totalitate, a gramaticii! Pe ansamblu, se poate considera ca gramatica normata actuala este mult prea avansata pentru cetateni; insa, lucrarea de fata ii ajuta pe cititori sa inteleaga gramatica limbii romane de la nivelul"zero", pana la nivelul gramaticii normate.

In general romanii sunt aprigi din fire, si se cam reped sa arate cu degetul:"ala afacut aia","astalat a zis asa","aia a luat-o pe dincolo". Nu, dragi cititori, nimeni in Romania nu poarta vreo vina anume pentru aceasta stare de lucruri... mai dificila, existenta in gramatica normata actuala. Daca poate fi o consolare pentru dumneavoastra, aflati ca in gramatica limbii engleze lucrurile stau chiar mai prost ca la noi.

Ce se intampla, datorita"internationalizarii" planetei, gramatica normata a limbii romane a trebuit sa se alinieze la tendinta moderna existenta deja la nivel european (cel putin). Acum, este posibil ca aceasta tendinta sa fi fost generata de nevoia ca popoarele europene (precum si cele Bord americane) sa nu mai inteleaga ce este corect, sau nu, in gramatica, sau poate ca totul este doar o simpla moda trecatoare. Indiferent de motivatii insa, presiunea este acolo: ea vine din Europa si SUA, de la... Ei; acum, asta e.

Nr. de pagini: 384
Anul aparitiei: 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.079 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.